С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане" и ИТН депутатите решиха интимната връзка да е само между мъж и жена

С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП,
07-08-2023г.
0
Лентата

Със смайваща скорост – само за едно пленарно заседание, управляващото мнозинство в парламента одобри на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие, внесени от лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

В него беше записано определение за интимна връзка, предложено от десницата, което впечатлява най-много с това, че фиксира точно минималната продължителност на връзката – 60 дни. Иначе казано, под този срок отношенията между двама души няма да се зачитат за връзка, следователно, никой от партньорите няма до подлежи на защита от насилие по този закон. Беше запазено фактическото съпружеско съжителство, което доскоро управляващите възнамеряваха да заличат от закона.

Другото забележително в текста е, че той ще засяга само връзките между мъже и жени. Така се получи, след като пленарната зала одобри предложение на БСП в тази посока, с което се доуточняваше, че интимната връзка засяга отношения между две физически лица от мъжки и женски пол. Тук решаваща се оказа подкрепата на ГЕРБ-СДС - 43-ма депутати от групата гласуваха заедно с "Възраждане", БСП, ИТН, един от ПП-ДБ и един независим, като така събраха общо 110 гласа в подкрепа на предложението на социалистите. Против бяха 89 депутати, почти всички от ПП-ДБ и ДПС. Така се показа наяве едно скрито консервативно мнозинство в Народното събрание, което подкрепя семейните ценности.

Поводът за трескавото и неособено адекватното законотворчество на депутатите, които се събраха на извънредно заседание днес, беше случаят с обезобразеното момиче в Стара Загора. Самите промени бяха изготвени за броени дни и директно вкарани в парламента, без никакво обществено обсъждане. Това стана въпреки предупрежденията на практикуващи адвокати, че казусът се нуждае от сериозно и продължително обмисляне и работа.

Новото определение за интимна връзка дойде от депутата от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова. Терминът „интимна връзка“ е в основата на законопроекта, тъй като цялата идея на промените е да се разшири обхватът на законовата защита за жертвите на домашно насилие, като в него влязат и интимните партньори.

Дебатът и гласуването в пленарната зала продължиха повече от 7 часа. Съпровождаха ги скандали и обвинения от страна на опозицията, че управляващите са нарушили парламентарната процедура като са прокарали законопроекта в едно заседание, както и че са създали неприложима законова разпоредба, тъй като началото и продължителността на интимната връзка не могат да бъдат доказани.

Какво е интимна връзка?

Според първото определение, което управляващите включиха в законопроекта си, интимната връзка се дефинираше като "доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". Редица експерти обявиха определението, наред с останалите предложени промени, за недомислено и прибързано.

Управляващите си взеха бележка и подготвиха редакция на текста. Новата дефиниция, която предложи Надежда Йорданова, гласеше: „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношенията с продължителност от поне 60 дни.“ Към това по-късно беше включена и добавката, че отношенията засягат две физически лица от мъжки и женски пол.

Не се разбра нито защо е избрана продължителност от 60 дни, нито по какъв начин ще се доказва пред съда. Соцдепутатът Иван Ченчев се зачуди кой ще брои дните и какви последствия ще има, ако физическото насилие се случи като са минали 30 дни от връзката, например. „Ако се насилват физически, ще има ли последствия за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите върху безумието, което сте внесли преди това“, обърна се Ченчев към управляващите.

Не стана ясно и защо се записва интимната връзка изрично като сексуална, след като интимност може да съществува и без секс. Последното накара депутатите от опозицията да заподозрат, че скрито се вкарват в закона еднополовите връзки. От БСП изтъкнаха, че когато се говори за отношения между хора, които не са в съжителство, се влиза в противоречие с наименованието на закона, което пряко указва, че законът засяга насилието в дома.

Процедурата разклати закона

Управляващите искаха единствената редакция за второ четене в законопроекта да бъде именно новото определение за "интимна връзка". От "Възраждане" и БСП обаче настояваха, че обсъждането не може да продължи, преди парламентарната правна комисия да разгледа законопроекта и да състави доклад за второ четене. "Вие ще носите отговорност за тази работа!", викаше социалистът Румен Гечев срещу Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която водеше заседанието. Тя вече редовно ръководи колегите си, дори когато се гледат най-сериозни и важни казуси, въпреки че няма опит и подготовка.

Междувременно, шефът на правната комисия Стою Стоев изчете набързо текста на законопроекта, както беше внесен, и Кирова се опита да го подложи на дебат. От "Възраждане" и БСП твърдяха, че никой не е разбрал какво предстои да се обсъжда.

"Такъв абсурд не сме виждали! ... Не мога да разбера как може до такава низост да стигне Народното събрание!", възмущаваше се Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на парламента от БСП. Той поиска заседанието да бъде спряно и да се свика правната комисия, за да разгледа законопроекта на второ четене. "Явно не сте слушал внимателно", рязко му отвърна Кирова, според която процедурата е била спазена с прочетения от Стою Стоев текст. А Йордан Цонев от ДПС обяви, че когато се преминава на второ четене веднага след първото, доклад не е нужен, а само трябва да се изчете първоначалното предложение на вносителите.

Разбирателство не се постигна и след двете почивки, които депутатите направиха. Кирова продължи разглеждането на законопроекта, въпреки че БСП и ИТН настояваха да отстъпи мястото си на председателя на парламента Росен Желязков, който отсъстваше през цялото време. Заместничката му обясни, че Желязков има протоколни задължения. Какви са тези задължения, когато Народното събрание работи по казус, разтърсил цялата страна, това тя не пожела да уточни.

В отговор социалистите нарекоха Кирова "наемен убиец на мнението на опозицията". А Надежда Йорданова обвиниха, че се опитва скришом да узакони еднополовите връзки, след като тя не се съгласи в закона да се запише, че той засяга отношения между мъж и жена. От "Възраждане" пък насмешливо попитаха бившия правосъден министър дали 60-те дни ще се отчитат като работни или календарни. "Тоя Содом и Гомор явно и небесата почва да дразни", отбеляза националистическият лидер Костадин Костадинов, след като посочи, че преди малко е имало земетресение. Той предупреди, че законовите промени ще бъдат отменени от Конституционния съд.

Още в началото на заседанието зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов се обяви против свикването му. "Грозно е как управляващата сглобка използва момичето от Стара Загора, за да измие отвратителния си съюз. Как се чувства Кирил Петков неговият подпис да е до този на Борисов и на Пеевски? Заедно с онзи, когото арестувахте и онзи, срещу когото протестирахте, си играете на ротационно правителство", заяви Йорданов. Според него "предложенията, които ще приемем днес, не решават проблема". "По вашето предложение, вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка. Ако мислете, че хората не го виждат, значи сте глупави", заяде се Йорданов.

От "Възраждане"  за пореден път настояха, че целта на законопроекта е да се вкарат неправителствените организации в неговото приложение, а не да се създадат гаранции за защита от домашното насилие. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се върна към обичайната си теза, че целта на законопроекта е да въведе Истанбулската конвенция.

Обвинения в популизъм отправи към управляващите бившият кадър на ИТН и ПП-ДБ Радостин Василев. Той упрекна някогашните си колеги от дясното обединение, че се опитват да "черпят дивиденти" от трагедията с 18-годишното момиче от Стара Загора. Повод за атаката му стана фактът, че съпредседателят на ПП Кирил Петков и коежката му Калина Константинова се появиха на протест в подкрепа на пострадлото момиче.

Предложението за 60-те дни предизвика неуместни закачки от страна на опозицията. Според Радостин Василев от това определение излиза, че "едно ЕООД и едно ООД могат да имат интимна връзка". А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък саркастично попита дали политическите партии могат да бъдат в "интимна коалиция". "Да свалим това правитество преди да изтекат 90-те му дни. Иначе ще трябва да даваме определия - златна сватба ли е, платитена ли е", продължи в същия дух националистът Петър Петров.

На мушката на опозицията попадна депутатът от ПП-ДБ Константин Бачийски, който вчера беше обявен за кандидат-кмет на ПП за Бургас. Бачийски обясни в предизборен стил, че е работил за откриването и поддържането на център за домашно насилие. В отговор Радостин Василев го подигра, че е "обърнал резбата и е омекнал", след като преди е участвал в прояви срещу гей прайда. Бачийски отрече да е ходил на подобни протести.

На фона на всичко това съпредседателят на ПП Кирил Петков констатира, че по проблема се мисли "незряло, лимитирано и просташки".

Странно беше решението на залата дебатът да не се излъчва по БНР и БНТ. Предложението бе отправено от Борислав Гуцанов от БСП. "Свикахте извънредно заседание, популизмът е в сила, той е в ход, отвън има хора, които протестират. Защо скрихте дебата от тях? Много е пошло и вулгарно, защото прикривате политическите си индулгенции, които искате да натрупате", заяви соцдепутатът Иван Ченчев.

Източници: segabg.com, "24 часа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.