Русия изпрати военни кораби и атомни подводници в Куба-Карибско море

Русия изпрати военни кораби и атомни подводници в Куба-Карибско море
10-06-2024г.
0
Йордан Халачев

Русия изпрати военни кораби и атомни подводници в Куба-Карибско море и създава  база в Хартум,Судан-Червено море.

Вашингтон е уверен, че Москва прави това целенасочено в отговор на западната ескалация, за да обезсърчи Вашингтон да помага на Киев, пише iDNES.
Американското ръководство смята, че това се прави в отговор на американската помощ за Украйна. Наблюдатели предполагат, че Москва умишлено съживява призрака на кубинската ракетна криза, за да обезсърчи Вашингтон да помогне на Киев.

Фрегатата "Адмирал Горшков", атомната подводница "Казан", танкерът "Академик Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер" ще останат в пристанището на Хавана от 12 до 17 юни, съобщиха кубинските власти. 

Руските медии съобщиха, че „Адмирал Горшков“ носи хиперзвукови ракети „Циркон“, които са способни да носят ядрени бойни глави. Има известни съмнения,че други подводни ядрени ракетоносци са на позиции някъде в района.
Американският институт за изследване на войната:

„Изглежда, че Кремъл е съгласувал обявяването на руските кораби в Куба да съвпадне със заплахите на Путин да предостави на някои неназовани страни нападателни оръжия с голям обсег, за да ударят Запада, като и двете могат да предизвикат страх у Запада“.

В същото време служителите на института се позовават на изявлението на Владимир Путин от сряда, когато той, в отговор на решението на западните държави, включително Съединените американски щати, да позволят на Украйна да използва техните оръжия срещу цели на руска територия, предупреди, че Москва биха могли да прехвърлят оръжия с голям обсег на трети страни в конфликт със Запада.

 Хавана“ силно недоволства от посещението на американска ядрена подводница във военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо миналата година. Кубинското правителство по това време осъди този ход, наричайки го „провокативна ескалация“. 

Според агенция АП Москва не е предупредила Вашингтон за плановете си предварително. Въпреки че по правило държавите правят това, за да намалят риска от недоразумения и евентуална ескалация.
„Посещението на морски сили от други държави е дългогодишна традиция на революционното правителство във взаимодействие с народите, с които Куба поддържа приятелство и сътрудничество“, добави Хавана в изявлението си.
Русия и Судан се договориха да създадат логистична база в Червено море, съобщава Al Jazeera. Това ще осигури на Москва стратегически предимства в региона.
Пунктът за логистична поддръжка ще може да приема едновременно до четири руски кораба, включително такива с атомни двигатели. Максималната численост на военнослужещите и цивилния персонал ще бъде 300 души.

Базата дава възможност на Москва да популяризира своите проекти на африканския континент, включително търговски и военни кампании,за които съм обяснил в последните месеци.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.