Половин милион домакинства в България останаха без ток

Половин милион домакинства в България останаха без ток
27-11-2023г.
0
Лентата

Над половин милиона домакинства в България останаха без ток. Снеговалежите и силният вятър оставиха затворени основни пътища в Западна и Североизточна България.

В редица населени места в страната беше обявено бедствено положение – Разград, Силистра, област Шумен и на други места в страната.

В 280 училища в 13 области няма да се учи в понеделник заради усложнената зимна обстановка.

В област Добрич няма да учат в 67 училища от 8 общини – Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

В област Варна неучебен е денят за общо 11 училища (в общините Аксаково, Ветрино и Вълчи дол) и 4 детски градини в община Вълчи дол.

В област Шумен неучебен ден ще има за децата в 45 училища от 10 общини – Шумен, Хитрино, Смядово, Нови пазар, Никола Козлево, Каспичан, Каолиново, Върбица, Венец и Велики Преслав.

В Разградска област няма да се учи в 53 училища в 7 общини – Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян. Заради обявеното бедствено положение там е възможно да не се учи и във вторник, но това ще се реши на заседанията на съответните кризисни щабове.

В повечето региони обстановката постепенно се нормализира.

През нощта облачността ще продължи да се разкъсва и намалява, ще е почти без валежи. Вятърът ще отслабва, но ще остане умерен, временно и силен от запад-северозапад.

Минималните температури ще са между минус 7° и минус 2°, на места в котловините до минус 8° - минус 11°, в София - около минус 7°.

В понеделник, 27 ноември, облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно силен вятър от запад-северозапад. Преобладаващите максимални температури ще са между 0° и 5°, в София - около 2°. Привечер вятърът ще се ориентира от югозапад, още ще отслабне, облачността от запад отново ще започне да се увеличава.

За понеделник е обявен жълт код за студ в пет области – София град и област, Кюстендил, Перник и Благоевград. Там очакваните минимални температури са между минус 7 и минус 11 градуса.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.