Нивото е "фастфууд геополитика"

Нивото е
26-11-2023г.
0
Ирини Зикидис

Много пъти съм казвала, че така и не свикнах със стремежа на хората да примитивизират дебата. Да натъпчат всяка актуална, важна и значима тема в своята често плашещо примитивна координатна система на фили и фоби, на про и анти, на съпортъри и хейтъри, и щедро да я залеят със захаросания сироп на емоцията си. 
Не, Путин не нападна Украйна "защото е луд диктатор". Точно това примитивизиране на проблема, елементаризиране на причините и дехуманизиране на геополитическия противник е причина за най-големите провали в исторически план и историята знае много примери за това. От руска гледна точка, окупацията на Украйна (с изключение на Крим) е абсолютно нерационална и всъщност обременяваща. Просто от чисто рационална геополитическа гледна точка, диктатор или не, на Путин не му трябват земите на Украйна - Русия си има необятни и ненаселени територии - а още по-малко конфликт с НАТО, дори и в прокси форма, както е в момента. 
Ама не, холивудското клише на класическия диктатор - изключително зъл и удивително тъп, е пътеводната светлина на мушамяната българска и световна експертиза, а нивото е "фастфууд геополитика". В тяхната плоска вселена няма място за друг анализ. Всичко е само лозунги като от бай Тошово време, едно към едно. Преди се борехме с американския империализъм, сега с руския. Тоталитарните идеологически рефлекси на нашия елит, политически и граждански, изобщо не са се променили, променил се е само обектът на идеологическия им вой. Мислене, научаване на някакви неща - йок. Само идеологически вой и виктимизирано тръшкане.
И ако това е нормално поведение на Фейсбук палячовците, то е непростимо за политици. Защото с глупостта и неспособността си да преценят правилно геополитическия противник, рискуват съдбата на държавата и живота на всички нас.


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.