Експерти по киберсигурност: Цифровата самоличност, която се подготвя в ЕС, е електронен намордник за контрол

Експерти по киберсигурност: Цифровата самоличност, която се подготвя в ЕС, е електронен намордник за контрол
22-11-2023г.
0
Лентата

Споразумението между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно електронния портфейл за самоличност на ЕС позволява злоупотреби и дава възможност на Брюксел да лишава хората от права и да ги контролира, пише Дариуш Матушак за ReMix.

Според новото европейско законодателство портфейлите, които засега ще бъдат доброволни, ще включват цифрови версии на всички лични карти, шофьорски книжки, свидетелства за завършена степен на образование и медицински документи. Европейската комисия настоява, че системата ще бъде сигурна, а настоящото испанско председателство на ЕС твърди, че това ще превърне ЕС в цифров лидер на световно равнище в защитата на демократичните ценности, но какво общо има цифровизацията с европейските ценности?

Напротив, този ход всъщност застрашава европейските ценности, както твърдят 504 учени и експерти от 39 държави, които подписаха отворено писмо, в което предупреждават за опасностите за сигурността и свободата на хората в интернет.

Пандемията ни придвижи в тази посока, когато бяха въведени паспортите с ваксина Ковид-19 и се ограничи правото на пътуване. Новият портфейл ще ни придвижи много по-напред в посока на потисничество.

Наличието на всички документи на едно място означава, че те могат да бъдат конфискувани с едно кликване. Това беше направено от администрацията на Трюдо в Канада, когато по време на Ковид отказваха на отказалите ваксина достъп до сметките им, а по-късно бяха отнети застрахователните права на шофьорите, участвали в протестната блокада на столицата Отава.

Това също така означава, че държавите членки започват да губят изключителното право да анулират издадените документи. Това ще може да прави и Брюксел. Брюксел и комисар Тиери Бретон искат да отидат още по-далеч, като въведат цифровата валута евро, а Бретон е комисарят, който се стреми да цензурира социалните медии.

Ако финансовите въпроси намерят място в този портфейл, ще бъде улеснен по-големият контрол върху живота на хората с възможността за въвеждане на система от социални кредити или електронни санкции за участниците в протестите. Подобна система ще позволи на властите да контролират и начина, по който хората харчат парите си, както се случи в Канада. Цифровата валута улеснява бизнеса, но е и инструмент за отнемане на правото ни на личен живот.

Ръководителят на централната банка на Полша Адам Глапински казва, че потребителите не искат банката им да знае за всички техни транзакции, а пълната цифрова централизация на транзакциите премахва това право на анонимност.

Тази последна стъпка на ЕС е свързана и с предложените промени в договора, които включват постепенното премахване на всички национални валути в полза на еврото. Полша не само ще бъде лишена от правото да провежда собствена парична политика, но и ЕС ще контролира портфейлите на полските граждани.

Банките в Канада и Австралия вече започнаха да отчитат въглеродния отпечатък от покупките на своите клиенти. Това е само една крачка от това да им се забрани да извършват някои транзакции, ако са надвишени определени лимити.

Но именно ЕС, заедно с Китай, е лидер в изграждането на електронни намордници за своите граждани. Цифровата трансформация на фондовете след пандемията трябва да помогне и на Европа да се насочи в тази посока.

Иронията обаче е, че целият този процес в ЕС може да бъде спрян в резултат на лошото състояние на цифровата икономика в Германия. Тази страна изостава значително по отношение на достъпа до широколентов достъп и оптични влакна, а без това ще ѝ бъде трудно да се справи с прехвърлянето на масивите от данни. Трудно е да се говори за цифрова валута или цифрови паспорти в страна, в която все още има проблеми с онлайн услугите и онлайн картовите транзакции.

Позицията на полското правителство по този въпрос не е ясна, а заседанието на Европейската комисия на 28 ноември, на което ще се обсъжда този въпрос, бързо наближава. Няма съмнение, че еврократите искат да създадат либерален режим, в който гражданите да бъдат все повече контролирани от властите в Брюксел.

Източници: newsnadzis.pl, kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.