Нов отвлечен кораб с българи на борда

Нов отвлечен кораб с българи на борда
27-11-2023г.
0
Лентата

Нападатели заловиха танкер, свързан с Израел, с българи на борда, край бреговете на Аден, Йемен, съобщиха властите, цитирани от АП.

Никоя групировка все още не е поела отговорност, но нападението идва след други две морски атаки през последните дни, които са свързани с войната между Израел и „Хамас“.

Нападателите са пленили кораба „Сентръл парк“, плаващ под флага на Либерия в Аденския залив, съобщи компанията собственик Zodiac Maritime, която нарича конфискацията „пиратски инцидент“. „Наш приоритет е безопасността на нашия 22-членен екипаж на борда“, каза Zodiac в изявление. „Корабът с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от екипаж от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Корабът превозва пълен товар с фосфорна киселина“, посочиха от компанията.

Не е ясно кой стои зад атаката. Аден се държи от сили, съюзени с международно признатото правителство на Йемен и водена от Саудитска Арабия коалиция, бореща се с подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути от години. Тази част от Аденския залив на теория е под контрола на тези сили и е отдалечена от контролираната от хутите територия.

Корабите са изключили системите си за проследяване, според данни от MarineTraffic. В случая на „Сентръл парк“ корабът е предавал последно преди четири дни, след като е напуснал Суецкия канал на юг към Червено море.

Миналата седмица пък товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, бе отвлечен от йеменските хути в Червено море, където на борда се оказа, че има двама българи. Тогава израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран в пиратство.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.