Най-сериозните успехи на България във високите технологии през 2022

Най-сериозните успехи на България във високите технологии през 2022
02-01-2023г.
0
Гост-автор

Йонко Чуклев:

Най-сериозните успехи на България във високите технологии през 2022 г. (моят списък с топ 10):

1.) Основаването в София на първия институт за изкуствен интелект в Източна Европа, където ще може да се прави наука на световно ниво – INSAIT, в който инвестираха Amazon, Google и DeepMind.

2.) Първият случай, в който българска частна компания (Payhawk) достигна оценка от 1 млрд. долара и статус на „компания-еднорог“.

3.) Растежът на компаниите в сферата на киберсигурността – вече най-големият офис на Acronis е в България, а Atos отвари глобален център за киберсигурност у нас. 

4.) Новата лаборатория за наносателити в София на Endurosat, която заработи през август след инвестиция от 4,2 млн. лв. 

5.) Атрактивните проекти на българските гейм студиа и по-специално - когато Ubisoft Sofia обяви, че може би най-очакваното заглавие за PlayStation Vita - Assassin’s Creed III Liberation, е вече достъпна в цял свят (играта е разработка на българското подразделение на Ubisoft).

6.) Когато светът видя полета на "Артемис 1" към Луната през български камери, създадени от компанията Imperx Ltd на инж. Петко Динев (оптичните уреди контролират целия полет на мегаракетата). 

7.) Инвестицията на една от най-високотехнологичните компании в сферата на здравеопазването – Intuitive Surgical в завод за производство на 3D ендоскопи у нас.

8.) Агенцията NEXT-DC, която показа, че български компании могат да работят със световните технологични гиганти, поемайки комуникационното обслужване на Twitter за ЕМЕА. 

9.) България стана първата страна в Европа, която подписва споразумение с Intel за въвеждането на учебната им програма „Умения за иновации“. Партньорството на Intel е с Община Пловдив и внедри STEM програмата на Intel “Умения за иновации“ в пловдивски училища.

10.) Работата на учени от Института по математика и информатика към БАН под ръководството на д-р Венелин Тодоров, които поставиха нов световен рекорд за разработен алгоритъм. Заради подобряването на математически модели и по-надеждна интерпретация на числените данни, той може да доведе до технологичен пробив в използването на квантовите компютри и с помощта на алгоритъма учените успяват да решат задача на Файнман.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.