Най-лакомният човек в света

Най-лакомният човек в света
31-12-2022г.
0
Добринка Атанасова

Чарлз Домери е най-лакомният човек в света
Не е тайна, че лакомията е един от най-често срещаните пороци на нашето време. Но малко от днешните чревоугодници могат да се сравнят с Чарлз Домери, който е живял в края на 18 и началото на 19 век. Той имаше доста рядко заболяване - полифагия. Чарлз беше постоянно гладен и ядеше гигантски количества. Колкото и да е странно, но в същото време той не страдаше от наднормено тегло.
Произхождащо от голямо полско семейство (родено Карол Домеж), момчето постоянно е било гладно от детството, но семейството не е могло да го храни. След това, в търсене на храна като тринадесетгодишен тийнейджър, той се записва в пруската армия, а по-късно, в търсене на по-добра диета, дезертира в армията на революционна Франция, където приема ново име Чарлз Домери.
За да разберете доколко Домери е била лакома, трябва да се цитират няколко факта, иначе едва ли бихте си представили, че това е възможно. Ето само няколко документирани случая на ненаситността на Чарлз.
Според показанията на колеги по време на френската служба, през годината на разполагането на неговото подразделение близо до Париж, той е уловил и изял 174 котки. Понякога ги убиваше преди ядене - но ако беше прекалено гладен, дори не се притесняваше, ядейки животни живи.
Като цяло, предпочитайки месната храна пред зеленчуковата, при липса на други провизии, той яде от 1, 8 до 2, 3 кг трева всеки ден, когато дори няма трева, той постоянно пуши.
По време на престоя на Домери на кораб, превозващ френски военноморски войски до Ирландия, на един от моряците е отнесен крак в битка от оръдие. Домери хвана отрязания крайник и започна да го яде, докато друг член на екипажа отне насила крака от него и го изхвърли зад борда.
През февруари 1799 г. на борда на кораба, който беше Домери, беше качен на борда и ненаситният войник беше заловен и отведен в лагер за френски военнопленници в покрайнините на Ливърпул. Там той шокира лагерните власти с ненаситен апетит: въпреки специалната дажба, отпусната му, десет пъти по-висока от дажбата на останалите затворници, той изпитва непрестанен остър глад. За да разберем каква е била стандартната дневна дажба на френски военнопленник по това време, ние го даваме:
26 унции (740 г) хляб, половин килограм (230 г) зеленчуци и 2 унции (57 г) масло или 6 унции (170 г) сирене
На Чарлз не му дават никакви добавки, затова той взе плъховете от затвора, местната котка и лойните свещи.
Управителят на затвора беше изненадан от такава лакомия и докладва на Домери на ръководството. За да провери такава странна информация, пристигна специална медицинска комисия, в присъствието на която Домери изяде 7, 3 кг сурово говеждо виме, сурово говеждо месо, около килограм свещи от лой и изпи една бутилка носач за един ден - никога не изпитва желанието за дефекация, уриниране или повръщане.
Въпреки неестествената диета на Домери и постоянното желание за храна, лекарите го описват като млад мъж с нормална физика, висок - 191 см), неграмотен, което е било често срещано по това време, но без умствени увреждания. Измереният пулс показва 84 удара в минута. С една дума, според лекарите Чарлз беше абсолютно здрав. Странността беше само в това, че Чарлз Домери постоянно се изпотяваше в съня си или докато ядеше.
Как се е развивала съдбата на необичайния войник в бъдеще, не е известно, но е надеждно известно, че в медицинската история на съвременността не е регистриран нито един случай на полифагия, сравним в крайна степен с разстройството на Домери.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.