Лука Модрич и детство, белязано от войната

Лука Модрич и детство, белязано от войната
12-12-2022г.
0
Лентата

Лука Модрич е може би най-разпознаваемият хърватски футболист в света днес. А историята на живота му е като филмов сценарий.

Роден е в Задар,  но израства в село Модричи, в близост до града. Той е най-голямото дете на аеромеханика Стипе Модрич и работещата в текстилна фабрика негова майка Радойка. Заради започналата война в Югославия обаче бъдещият халф израства под звуците на гранати и автомати. 

А скоро ужасът идва и в неговото семойсто - когато е на 6, през декември 1991 година, дядо му Лука, на когото той е кръстен, е застрелян от сърбите във войната. А домът му е изгорен до основи.

Военният конфликт принуждава семейството на Модрич да живее дълго време като бежанци. Баща му Стипе става доброволец във войната, а малко по-късно записва сина си да тренира футбол, за да му даде малко радост сред разрушенията и да му помогне да избяга поне за малко от тежката реалност.

Лука е постоянно с топка в краката – играе на паркинга пред хотела, по площадки, дори вътре в самия хотел. "Той счупи повече прозорци с топката, отколкото бомбите, които падаха в града", разказва по-късно за Модрич работник в хотела в Задар, където семейството живее по онова време.

Въпреки ентусиазма на момчето обаче, треньорите не са особено впечатлени от хърватското хлапе – Лука "пипа топката", но е твърде слаб, а и доста срамежлив, за да стане голям футболист, отсичат те. 

Присъдата им е тежка, защото югославската школа бълва постоянно футболни таланти, а треньорите умеят да ги надушват. Но Лука не се отказва.

И днес той е футболистът, който поведе Хърватия до първия си финал на Световното първенство, спечели Златната топка, пет титли в Шампионската лига с Реал Мадрид и още много трофеи.

А сега той поведе Хърватия на полуфиналите на Световното първенство 2022 на 37-годишна възраст!


Източници: football news, dnes.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.