На днешния ден през 1095 г. се случва едно от най-значимите събития в историята на Европа - започва събора в Клермон

На днешния ден през 1095 г. се случва едно от най-значимите събития в историята на Европа - започва събора в Клермон
18-11-2022г.
0
Кристиян Шкварек

На днешния ден през 1095 г. се случва едно от най-значимите събития в историята на Европа - започва събора в Клермон, който ще обяви началото на Кръстоносните походи. 
Въпросните походи променят хода на цялата история на Европа и Близкия Изток, а с тях, неизбежно, и на света. През последните двеста години модерният западен свят създаде и наложи една крайно негативна трактовка на въпросните походи като част от собствената си дехристиянизация. А всъщност контекстът на походите винаги се замита под килима от либералите, понеже не е "политически коректно" да се споменава.
Защо започват Кръстоносните походи? 
През 7-ми век ситуацията в региона на Средиземноморието е следната - съществува една голяма, богата, технологично развита и гъсто населена Християнска цивилизация. Нейният центъра е....Близкият Изток. 
Земите от днешна Турция, през Сирия, Ливан, Израел, Йордания и Египет са всъщност центърът  - демографски, икономически, военен и научен на Християнството. Това, което наричаме днес Европа, с изключение на Балканите и части от Италия, са неговата бедна, слабо населена, аграрна и управлявана от варвари периферия. 
През 7-ми век въпросният център на Християнската цивизация бива внезапно нападнат от последователите на новата аврамическа религия и нейния пророк - Мохамед. Изтощената от вековни войни срещу персите Източна Римска империя не успява да спре арабите и губи повечето си територии. Така, през 7-ми век, Християнският свят губи почти 2/3 от земите си, и то най-богатите, развити, населени. Остават Балканите, около 1/3 от Източната Римска империя и най-вече бедната, кална периферия - Европа. Агресията, обаче, продължава, и през следващите 4 века мюсюлманите не спират своите завоевателни походи срещу християните. Следват удари в Анадола, после на Балканите, обасада на самия Константинопол. Падат Кипър и Крит. Пада Магреба, а от там и почти цяла Испания. Превземат Сицилия, стигат чак до централна Франция. Започват постоянни набези по крайбрежията на Средиземно море, в които за роби са взети по модерни изчисления няколко милиона християни, продадени по пазарите на Африка и Близкия Изток. 
След всичко това, след като "сърцето" на Християнския свят е било изтръгнато и 2/3 от земите му превзети, след 400 години на непрестанни атаки, след пиратстване и поробване..... ЧАК след всичко това се стига до момента, в който императорът на Източната римска империя (каквото е останало от нея) пише писмо до папата с молба за помощ срещу поредната ислямска инвазия. След десетки, ако не и стотици други такива в продължение на 4 века. 
Папата отговаря на писмото, като свиква събора в Клермонт, който започва на днешния ден - 18 Ноември, през 1095 г. На него се решава да се сложи край на това унизително положение и най-после да се започне генерална контраофанзива срещу вековния агресор. Тъкмо така се раждат Кръстоносните походи. А ако те имат един огромен грях, то това, според мен въобще не е, че се наемат да отвърнат най-после срещу агресора. Грехът им е тогава, когато изпадат в междухристиянски конфликти, както става например през 4-тия поход и превземането на Константинопол. Ако имат грях, това е този. 
Цялата останала, модерна, либерална пропаганда срещу тях, описваща някаква еманация на Християнската агресия, е лъжа. Лъжа, която целенасочено не представя на слушателите онзи предишен контекст, който се опитах да ви представя тук.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.