Кой е Рон Десантис – новата звезда на републиканците

Кой е Рон Десантис – новата звезда на републиканците
18-11-2022г.
0
Орелия Енд , Франс прес

Той се отличава най-твърди позиции за имиграцията, КОВИД-19 и проблемите на джендъра, но в същото време има умерен темперамент и дори според неговите критици му липсва харизма: Рон Десантис, губернатор на Флорида, е изгряващата звезда на десницата в САЩ.

За беда на Доналд Тръмп. Бившият президент, съзрял в този 44-годишен републиканец свой съперник в надпреварата за Белия дом през 2024 г., избухна в сряда с язвителен коментар в социалната си мрежа „Трут Соушъл“.

„Не трябва ли да се спомене, че през 2020 г. имах 1,1 милиона гласа повече от тазгодишните на Рон Д.?“, написа той по повод триумфалното преизбиране на губернатора предния ден.

Анализирайки предприетото от ръководителя на „Слънчевия щат“ при появата на катастрофалния ураган Иън, „Файненшъл таймс“ наскоро писа: „Десантис – това е Доналд Тръмп с мозък, но без неговия цирк“.

Докато Флорида броеше жертвите и изчисляваше значителните щети, губернаторът любезно посрещна Джо Байдън въпреки политическата си враждебност към президента и прие федералната помощ.

По този начин демонстрира прагматизъм и може би различията си от Доналд Тръмп, прочут с това, че отхвърля всички форми на протоколна учтивост.

Но след визитата на добродушния 79-годишен демократ, щедър на прегръдки и шеги, се появиха снимки, невинаги представящи в добра светлина по-скования и дистанциран Десантис.

Набит мъж с тренирана усмивка, той е роден в семейство от средната класа с италиански произход.

Харвард и Гуантанамо
Рон Десантис има дипломи от престижния Йейлски университет, където се проявява чудесно и в бейзболния му екип, и от взискателния Харвардски юридически факултет.

Упражнява правните си умения в армията – служи като съветник в базата Гуантанамо и към елитните войски в Ирак.

Доста бързо се изгражда като чист и твърд консерватор

През 2011 г. публикува „Мечтите на нашите бащи основатели“ – заглавие, намекващо за автобиографията на Барак Обама „Мечтите на моя баща“. Рон Десантис упреква президента демократ, че заради „прогресистката“ си визия е скъсал с конституцията.

През 2012 г. Рон Десантис си извоюва кресло в Камарата на представителите, а впоследствие на два пъти е преизбран.

През 2018 г. става губернатор с малко мнозинство гласове, след като все по-често показва вярност към Доналд Тръмп. В предизборен клип изкачва с дъщеря си стена от цветни кубове – алюзия за проекта на президента републиканец по границата с Мексико.

Рон Десантис си спечелва име в национален мащаб по време на пандемията от КОВИД-19, произнасяйки реч, насочена срещу санитарните мерки.

Републиканецът се впуска и в „културните войни“, белязани с разногласия около теми като расизма и джендъра в учебните дисциплини, вземайки твърде консервативни и оспорвани решения.

2024 година
Рон Десантис последва наскоро и примера на губернаторите републиканци от Тексас и Аризона, които изпращат мигранти в управлявани от демократите градове от северните и източните региони на страната.

Така заема радикална позиция, но без никаква лична неумереност.

Заедно със съпругата си Кейси, бивша телевизионна водеща и негов близък съветник, и с трите им деца Медисън, Мейсън и Мейми той полага усилия да разведри имиджа си на студен човек.

Като анекдот за стремежа му към усамотение печатът неведнъж разказва как Рон Десантис обикалял из коридорите на Капитолия с безжични слушалки в ушите, за да се предпази от всякакви ненавременни разговори.

Блестящ студент, идващ от средната класа и постигнал всичко сам, предан съпруг, подкрепил жена си, болна от рак на гърдата, награждаван ветеран. . . Хвалебственият портрет на Рон Десантис, рисуван от неговите привърженици, със сигурност може да обезсърчи Доналд Тръмп.

„Десантис излъчва авторитет – коментира политическата анализаторка Сюзън Макманъс. – Той винаги обяснява какво планира и защо. Докато Тръмп понякога се разпилява в различни посоки и говори само за себе си.“

Експрезидентът, любител на обидните прякори, реши да лепне на католическия губернатор на Флорида прозвището „Рон Десанктимониъс“, което може да се преведе като „Рон Нравоучителя“ или „Рон Наивника“. Засега без особен успех.

  Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.