Къде сме ние: някъде по средата между Истината и лъжата

Къде сме ние: някъде по средата между Истината и лъжата
08-01-2023г.
0
Гост-автор

Мартин Николов:

Въпросът с датата на Рождество е решен още на първия Вселенски събор на светите отци, състоял се през 325г. в град Никея. На него се приема и Символ Верую и още редица въпроси. В заключение Светите отци казват: „Който промени нещо от това що ние решихме – Анатема да бъде!“. Това е прието и подписано и от западните пратеници на Римската църква (която по онова време е една от 5те основни църкви) 
НО, впоследствие западната Римска църква решава да промени Символ Веруюто, като към чл. 8 В Дух Светаго, който от Отца изхожда Рим добавя „..от Отца и Сина изхожда“, т.е. тя е в нарушение от това, което сама е подписала и приела няколко века преди това. 

Следва схизмата и самоотлъчването на Рим от петте основни църкви през 1054г. (нашата църква заема мястото й – още през 927г. е приета за равна на 5-те, а след Рим дефакто и става една от тях. Днес БПЦ трябва да заеме достойно и полагащо й се по право водещо място в световното Православие).

Другото нарушение на Рим е промяната на календара през 16 век, като така се променя датата на Рождество и Великден. След приемането му в цял свят се променят и рождените дати на хора, родени преди промяната (у нас за всички родени преди 1916г) С това се отнемат дни от навършените години на Сътворението, Рождество и на обикновени хора (засегнатите си навършват годините с 14 дни по-рано).
Следват нарушения от Рим с т.нар. догми за непогрешимостта и абсолютната власт на Папата, индулгенцията и инквизицията. Срещу всичко това има остра реакция - Протестантската Реформация. (Напр. Мартин Лутер откупува ада от Ватикана и оставя декларации по всички църкви, че адът вече е частна собственост и никой няма да бъде допуснат в него и вярващите да престанат да плащат индулгенция на католическите мошеници). От протестантството възникват и останалите секти като методисти, адвентисти, баптисти и т.н. до над повече от 2000 секти).
Къде сме ние – типично по нашенски – някъде по средата между Истината и лъжата – т.е. празнуваме половината християнски празници (неподвижните с фиксирани дати като Рождество с католиците по Григорианския календар и половината – подвижните празници като Великден и спрямо него Петдесетница,Томина неделя и т.н.по Юлианският Православен Вселенски, Съборен и Апостолски календар. Но при Католическият Великден напр., смятан по Григорианският календар понякога съвпада с еврейската Пасха, както през миналата година - нещо, което е недопустимо пак според Никейският събор, уточнил датите на празниците).
„Ще ли някога в България да възсияе мъдростта, защото без мъдрост нищо не се постига“ – пита риторично отец Паисий. 

Сигурен съм, че да. Не може в града на Божията Премъдрост – София, да не е останал капка разум и зрънце Вяра. Бог не би допуснал. Днес повече от всякога имаме нужда от Духовен, мъдър водач, от нов Патриарх Евтимий, който да изведе нас и света от тъмните векове.
Честито Рождество Христово!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.