Това е накратко новият световен ред

Това е накратко новият световен ред
06-01-2023г.
0
Иван Бакалов

През 40-те години по радиото у нас е звучала песничка: "Рим, Берлин и Токио, верни във борбата, скоро ще наложат нов ред на земята". Не успяха, въпреки мощната подкрепа на България, която обяви война на САЩ и Великобритания. 

Сега Путин вика, че настъпва нов ред на земята. Наши самородни мислители като Вацев в края на февруари миналата година викаха как до три дни ще падне Киев и светът ще се промени.
Да, промени се, но как?

Над 3 млн. руснаци избягаха в чужбина. Повечето им IT специалисти са сред тях. Това е най-голямата загуба, по-голяма от санкциите.
Русия е изключена от световната банкова система, не може да продава и злато, суровини. Блокирани са банкови сметки и конфискувани авоари и имущества.

Русия спря газа за Европа, с цел да я постави на колене. Само че тя се оправи, строи терминали, трайно загърбва търговията и доставките от Русия, борсовите цени на газа паднаха до нива преди войната. 

Занапред дори да стига някакво количество руски газ и петрол до Европа през посредници, Русия ще го продава по-евтино от борсовите цени.

Европа с ускорени темпове се обръща към нови технологии и енергии, за да намали употребата на изкопаеми горива.

Русия може и да си произвежда нискотехнологични москвичи и лади, но може да внася електроника само от Китай, дронове от Иран и т. н. А заводите й за луксозни водки, ориентирани предимно за износ, фалират. В Иран и Китай не пият водка, още повече скъпа. И в Русия не пият скъпа, освен върхушката.

Китай се изхранва от пазарите на САЩ и ЕВропа и няма да се обърне срещу тях, нито може да ги замени с Русия. Индия също се изхранва от търговия със Запада. И в двете страни не са очаровани от войната на Путин и му го казват директно. Ос Москва-Пекин-Делхи или нещо подобно, не се очертава, по-скоро Москва-Минск.

Нормализация на отношенията на Европа, САЩ, Япония и др. с Русия може да има след десетилетия. Дори Путин да умре, абдикира или каквото там, властовите кръгове около Кремъл няма да отстъпят от окупираните територии, тоест и падане на санкции и нормализация скоро не може да очакваме.
Вместо алтернатива на САЩ и западния капитализъм, Русия стана нова Северна Корея, с авторитет на агресор, завоевател и разрушител на мирни градове. 
Това е накратко новият световен ред.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.