Борисов: Вече не ни наричайте сглобка

Борисов: Вече не ни наричайте сглобка
11-11-2023г.
0
Лентата

При началото на Националното съвещание на ГЕРБ в историческото читалище "Надежда" във Велико Търново първо беше отчетено, че партията е спечелила кметове в 14 областни града и в повече от половината общини, а при съотношението при общинските съветници ГЕРБ има два пъти повече общински съветници, отколкото коалицията ПП-ДБ.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ посочи за БНР преди началото на съвещанието, че правителството трябва да започне да спазва и изпълнява управленската си програма, защото в много от структуроопределящите сектори има огромно забавяне. ПГ на ГЕРБ настоява ПП и техните министри да спрат да внасят законодателни промени, които не са съгласувани с тях и като пример Атанасова посочи целият пакет данъчни закони. В тях и в проекта за държавен бюджет тя цитира Симеон Дянков, че е заложена полицейщина при публичните финанси.

Според Тома Биков, трябва да се сложи максимално бързо край на безвремето и аматьорщината в работата на правителството по отношение на проектобюджета, подготвен от Министерството на финансите. Биков коментира, че министър Асен Василев не е способен да прогнозира дори с четири дена напред и предложи да се поеме на ръчен контрол бюджетната политика.

Кметове на ГЕРБ са радикално настроени към новия проект за държавен бюджет. Пред БНР кметовете на Царево, Мездра, Смолян и на Велико Търново заявиха, че общините са отново мачкани с бюджетната рамка. Кметовете на ГЕРБ настояват да се увеличат субсидиите към общините и важните им инфраструктурни проекти поименно да бъдат включени в разходната част на бюджета. Отново се настоява и за финансова централизация.

ГЕРБ засега няма да напусне управлението на страната, но ще постави условия. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Приключи Националното съвещание на ГЕРБ. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ повече няма да носи отговорност за безобразията, които се вършат в правителството, затова "Вече не ни наричйте сглобка. Думата е придобила изключителна циничност", заяви Бойко Борисов пред участниците в съвещанието.

Той постави условие, че в държавния бюджет трябва да има всичко заложено, което кметовете са казали като проекти. Настоя бюджетът да се върне за преразглеждане и за преработка на приходите, които се очакват.

Ако направят това, ще имат от нас още една година подкрепа, заяви Бойко Борисов и предупреди и кметовете на ГЕРБ да не се "връзват" на предложението да вдигат данък сгради и такса смет.

Бюджетът в парламента може да се приеме и без ГЕРБ, посочи Бойко Борисов и настоя да бъдат включени поименно всички политики на ГЕРБ в него. Ако това не се случи, Бойко Борисов посочи, че ще се присъедини към заплахата на ПГ на ГЕРБ, а тя тъй изречена пред участниците в Националното съвещание от председателя на групата Десислава Атанасова - да се премине към разглобка.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.