Австрия каза "не" на Денков за България в Шенген

Австрия каза
25-10-2023г.
0
Лентата

"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност". Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков , който е на еднодневно посещение във Виена.

Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, предава БТА.

"Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", каза Нехамер.

"Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия", отбеляза още австрийският канцлер.

Българският премиер: Ако сме в Шенген, ще можем да се фокусираме по-добре върху опазването на външните граници

"Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях". Това каза премиерът Николай Денков след срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена, където е на еднодневно посещение.

"Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилност", заяви премиерът.


Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.