"Твърде много граници бяха прекрачени": израелска болница забрани на телевизионен екип да снима в нея

22-10-2023г.
0
Лентата

Изтъквайки "тенденциозното отразяване" на войната в Газа от Би Би Си, Галилейският медицински център в Нахария не допусна вчера снимачен екип на британската телевизия да влезе в болницата, заяви говорител на лечебното заведение. Това съобщи за БТА израелската агенция ТПС.

"Когато няма яснота, а понякога това е нещо естествено в подобна обстановка, е добре подобни популярни медии да проверяват много внимателно и задълбочено информацията си, преди да я разпространяват сред стотици милиони хора по целия свят", каза пред агенция Тацпит прес директорът на болницата професор Масад Бархум.

"Във всичко свързано с Би Би Си много граници бяха прекрачени, затова когато поискаха да снимат в нашия медицински център и да разговарят с лекарите, беше ясно, че те целят да манипулират и изкривят информацията, затова ги уведомихме, че вратите ни са затворени за тях до второ нареждане", добави той.

Говорителят на болницата Гал Зейд каза пред ТПС, че е разгласил случая в медиите "с надеждата и други органи и институции в здравната система, и изобщо цялата страна, да покажат солидарност във времената на война и също да отказват съдействие на медии и страни, които отразявят действителността по тенденциозен начин и отказват да погледнат на "Хамас" като на терористична организация, която безразборно вреди на всички израелски граждани".

Британската обществена медия е подложена на жестоки критики за отразяването на войната в Газа.

Президентът Ицхак Херцог и други официални представители упрекнаха Би Би Си за това, че отказва да нарече "Хамас" "терористи".

"Имаме си работа с една от най-лошите терористични организации в света", каза Херцог пред пристигналия на посещение в четвъртък министър-председател на Обединеното кралство Риши Сунак.

"Знам, че в съвременните демокрации като нашата и вашата не можеш току-така да се месиш, но при положение че Би Би Си представлява Великобритания и е известна по целия свят, е необходимо да има протест срещу позицията на компанията, за да се промени ситуацията и тя също да признае "Хамас" за терористична организация", каза Херцог. "Какво още искат да видят, за да разберат, че това е ужасна терористична организация."

Междувременно Би Би Си се наложи да се извини за репортажа си за взрива в болницата "Ал Ахли" в Северна Газа във вторник вечер. Кореспондентът Джон Донисън предаде от мястото на събитието, че лечебното заведение е ударено от ракета или снаряд и добави: "Но наистина, предвид мащабите на експлозията човек трудно би могъл да си представи, че това не е било израелски въздушен удар - или няколко въздушни удара - а нещо друго".

Израелската армия разпространи засечени разговори на "Хамас" и видеокадри, от които става ясно, че болницата е разрушена от заблудена ракета, изстреляна от палестинската групировка "Ислямски джихад".

Първоначалните съобщения и публикации в социалните мрежи погрешно възложиха вината за взрива върху Израел, което предизвика вълнения сред арабите в целия Близък изток.

След това Израел предупреди гражданите си да напуснат Египет, Йордания и Турция и да избягват ненужни пътувания до други арабски страни.

При боеве през май четирима мирни граждани в Газа загинаха в резултат на неуспешни изстрелвания на ракети на "Ислямски джихад".

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.