Израел призова жителите на Газа да се евакуират на юг, за да не бъдат сметнати за съучастници на терористи

Израел призова жителите на Газа да се евакуират на юг, за да не бъдат сметнати за съучастници на терористи
22-10-2023г.
0
Лентата

Палестинци заявиха днес, че са получили нови предупреждения от израелската армия да се евакуират от Северна Газа към южната част на ивицата, тъй като в противен случай може да бъдат сметнати за поддръжници на "терористична организация", предаде Ройтерс.

Посланието с вчерашна дата е изпратено от името на израелските въоръжени сили под формата на аудиозапис, който жителите на палестинската територия са получили на мобилните си телефони.

"Извънредно предупреждение към жителите на Газа. Присъствието ви на север от долината Уади Газа излага живота ви на опасност. Който не напусне Северна Газа и не се евакуира на юг от Уади Газа, може да бъде сметнат за съучастник на терористична организация", гласи посланието.

Израел нанася въздушни удари в ивицата Газа, откакто на 7 октомври палестинската групировка "Хамас" извърши смъртоносна атака срещу Израел. Освен това Израел струпва войски и бронирани машини на границата с палестинската територия преди очаквана сухопътна офанзива.

Израел вече нареди на палестинците в ивицата Газа да се евакуират на юг, но първия път не ги предупреди, че в противен случай ще бъдат сметнати за съучастници на терористи. Пътуването на юг остава много рисковано на фона на въздушните удари, казват местни жители и посочват, че райони в южната част на анклава също са били поразявани.

Много семейства, евакуирали се на юг, заявиха, че са загубили свои близки именно при израелски въздушни удари в южната част от ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.