Зеленски обяви територии в 6 руски региона за "исторически населени с украинци". Медведев: Главният украински наркоман е издухал двойна доза

Зеленски обяви територии в 6 руски региона за
22-01-2024г.
0
Лентата

На 22 януари, по повод Деня на украинското единство, президентът на Украйна Володимир Зеленски записа видео съобщение. Изказвайки се от площад "Света София" в Киев, Зеленски заяви, че е подписал указ за "Исторически населените с украинци територии на Руската федерация", съобщава УНИАН.

"Това е завръщането на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще", обяви президентът.

Зеленски възложи на кабинета на министрите на Украйна да разработи с участието на международни експерти, представители на Световния конгрес на украинците, учени, обществеността и да представи на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна план за действие за запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация, включително на исторически обитавани от тях земи (в Кубан, Стародубщина, Северна и Източна Слобожанщина в рамките на съвременния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска области на Руската федерация).

"Днес трябва да предприемем стъпки не само за укрепване на единството на Украйна и нашия народ, но и да действаме за единството на правата и свободите, истината за украинците, истината за нас и истината за нашата история. За тази цел днес подписах указа", заявява президентът.

Както се посочва в указа на държавния глава № 17/2024 от 22 януари, Русия през вековете системно е извършвала и продължава да извършва действия, насочени към унищожаване на националната идентичност, потискане на украинците, нарушаване на техните права и свободи, включително на земите, исторически обитавани от тях в посочените области.

Правителството трябва да обмисли предприемането на редица стъпки.

По-специално, да работи по „въпроса за събиране и изучаване на факти и доказателства за престъпления, извършени срещу украинци, живеещи на териториите на Русия, политиката на насилствена русификация, политически репресии и депортации срещу украинци, възстановяване и опазване на историческата памет, включително създаване на център по тези проблеми“.

Освен това да се засили работата за противодействие на дезинформацията и пропагандата на Руската федерация относно историята и настоящето на украинците в Русия и всички поробени от нея народи, с участието на местни и чуждестранни учени, експерти, представители на украинската общественост в чужбина и организации, в подготовката и провеждането на събития, насочени към развенчаване на руските митове за Украйна.

Също така развивайте взаимодействието между украинците и поробените от Русия народи, заръча президентът.

В същото време да се осигури, заедно с Националната академия на науките на Украйна, подготовката и разпространението в Украйна и света на материали за повече от хилядолетната история на украинската държава, историческите връзки на земите, населени с етнически украинци, с украински национални държавни образувания в различни исторически периоди, както и да се включи в учебните програми и учебниците за образователните институции истинската история на етническите украинци на земите, исторически обитавани от тях в рамките на Руската федерация.

Медведев отговори на Зеленски: Украинците са руснаци, а Малорусия е част от Русия

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев отговори на президента на Украйна Владимир Зеленски и неговия указ за териториите на Руската федерация, исторически населени с украинци. Ето какво написа той в Телеграм:

"Главният украински наркоман направи непретенциозен пропаганден ход, предизвикан от провала на фронта. След като безмилостно изпуши двойна доза, той подписа указ за териториални претенции към Русия за земи, "исторически населени с украинци". Няма какво да се коментира, защото украинците са руснаци, а Малоросия е част от Русия. И е време главният "украинец" да спре. Както е тръгнал, скоро ще анексира и Канада."

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.