Борел: Сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред

Борел: Сегашният подход срещу
22-01-2024г.
0
Лентата

Трябва да престанем да говорим за "мирния процес" в Близкия изток и да започнем да обсъждаме по-конкретно възможността за решение на основата на две държави. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Нека започнем да разговаряме за това, което искаме да направим. Повече няма да говоря за мирен процес, а за процес за две държави, добави той. Трябва да започнем да обсъждаме това, което пречи на обособяването на две държави. "Хамас" е една от важните причини, но има и други, посочи Борел.

Трябва да работим с арабския свят за постигането на решение, това е наше морално задължение, макар да е трудно, каза върховният представител. По неговите думи не може да има решение с изселване и избиване на палестинците. Според него сегашният подход срещу "Хамас" сее омраза за поколения напред.

Осъждаме действията на "Хамас", но мир не се постига само с военни средства. От 30 години този въпрос се обсъжда, без да се постигне решение, отбеляза Борел.

Той допълни, че на днешното заседание са поканени външният министър на Израел и неговите колеги от Саудитска арабия, Египет, Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига. На отделна сесия външните министри от ЕС ще разговарят със своя палестински колега, уточни Борел. Ще изслушаме всички ангажирани и пряко засегнати от обстановката в Газа, обобщи той.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.