"Политико": Китай пренебрегна Зеленски в Швейцария

18-01-2024г.
0
Гост-автор

Автори: Сюзън Линч, Нахал Туси, Джон Харис и Алекс Уорд, "Политико"

Украинските лидери не криеха желанието си да се срещнат с китайски официални лица в Швейцария тази седмица, но президентът Володимир Зеленски се прибра у дома без желаната среща, което е удар за Киев.

Китайската делегация в Швейцария имаше достатъчно възможности да седне срещу украинските си колеги, независимо дали в Берн или на Световния икономически форум в Давос. Всяка среща щеше да задоволи дългогодишната надежда на Киев за провеждане на откровени, лични дискусии с висши служители от Пекин. Непосредствено преди срещата на високо равнище за мир между няколко нации в швейцарските Алпи началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак заяви, че е наложително Китай да се присъедини към мирните преговори, и намекна, че Зеленски ще има възможност да разговаря с китайския премиер Ли Цян.

В крайна сметка Украйна не постигна никакъв напредък, за да накара Китай да се ангажира с преговори, а Зеленски и Ли не успяха да разговарят.

Това е последният знак, че Китай няма намерение да настоява за прекратяване на пълномащабната война на руския президент Владимир Путин в Украйна. Вместо това той застана на страната на Русия, предоставяйки на нейните сили материали за военна употреба, които поддържат военните усилия на Москва въпреки западния натиск и санкции.

Решението на Китай да не се срещне с украинците изглеждаше умишлено, а не резултат от проблем с графика. Един високопоставен американски служител заяви, че Пекин е отхвърлил искането на Киев за среща в определен момент по време на взаимните им посещения в Швейцария. Друг високопоставен американски служител заяви, че Китай е отказал всякакви срещи, след като Русия го е призовала да прекрати дипломатическите си срещи с Украйна. И двамата служители, както и други, споменати в тази статия, получиха гаранции за анонимност, за да опишат подробно чувствителната динамика.

Украински официален представител оспори тези изводи, като заяви, че в графика на делегацията не е имало среща с китайски официални лица и че Киев никога не е искал такава. Китайските служители не отговориха на молбата за коментар.

Високопоставен служител на Европейския съюз заяви, че блокът е призовал Китай да поднови прекия си контакт със Зеленски, като отбеляза, че среща с Ли в Швейцария би била положителна стъпка.

Двете страни са се ангажирали с известна дипломация след подновената и разширена инвазия на Русия. Зеленски и китайският лидер Си Дзинпин разговаряха по телефона през април миналата година, а пратеникът на Китай за Украйна пътува до Киев през следващия месец. Оттогава отношенията са станали далеч по-малко лични, въпреки че Украйна запазва надеждата, че двете страни могат да подновят преговорите.

Зеленски и Ли, близък довереник на Си, бяха в Давос, за да се срещнат с чуждестранни партньори и да говорят пред добре облечената аудитория на форума.

Те отправиха съвсем различни послания: Ли представи Китай като сигурно място за инвестиране въпреки икономическите си проблеми - като покрай това отправи няколко закани към САЩ - докато Зеленски се изказа срещу Путин и събра съюзници за каузата на Украйна.

"Всеки, който си мисли, че става дума само за нас, само за Украйна, греши из основи", каза той на главната сцена на форума във вторник.

Без да има в графика си среща с Китай, Зеленски прекара времето си в координация с ключови партньори, а именно със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и държавния секретар Антъни Блинкен, както и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Срещите се провеждат в ключов момент за Зеленски и страната му, особено след като сухопътната битка е почти спряла, а двете страни са в процес на настъпателни артилерийски обстрели по протежение на огромната фронтова линия.

Конгресът на САЩ се бори да одобри военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, тъй като републиканците все повече се отказват да поддържат война, чийто край не се вижда, като вместо това предпочитат да насочат средства към охраната на южната граница с Мексико, където пристигат голям брой мигранти. Президентът на САЩ Джо Байдън призова законодателите в Белия дом, за да излезе от задънената улица.

Въпреки натиска на западните санкции, руското производство на отбранителни продукти продължава да работи, което позволява на силите на Путин да продължат да се бият, въпреки че стотици хиляди войници са убити или ранени.

Независимо от студеното рамо на Китай, украинският лидер беше посрещнат от участниците във форума с трескаво настроение на рокзвезда.

Голяма тълпа се събра пред залата за срещи само за да зърне Зеленски, който отиваше към следващата сесия. Той пренебрегна въпросите на пресата, включително един за отношенията на Украйна с Китай, и си тръгна, сякаш не ги е чул.

Източник: "Политико"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.