Путин: Ако Киев не беше прекъснал преговорите, всичко щеше да приключи преди година и половина

Путин: Ако Киев не беше прекъснал преговорите, всичко щеше да приключи преди година и половина
17-01-2024г.
0
Лентата

Ако Украйна по инициатива на Запада не се беше отказала от преговорите с Русия, специалната военна операция щеше да приключи преди година и половина.

Това каза руският президент Владимир Путин. Той нарече тези, които нарушиха мирните споразумения, идиоти, съобщават руски медии.

Путин проведе голяма среща с ръководителите на руски общини, включително разговор за ситуацията в Украйна. Владимир Путин припомни, че киевските власти сами са се отказали от мирния процес в Истанбул през 2022 г.

„Съгласихме се за всичко. Ден по-късно те изхвърлиха всички споразумения в кошчето, казаха публично, включително и ръководителят на същата тази преговорна група, каза: да, бяхме готови, изпуснахме го, защото тогавашният британският премиер г-н Джонсън ни убеди да не изпълняваме тези споразумения“, каза Путин на срещата.

„Е, идиоти, нали?”, добави Путин. Той е убеден, че конфликтът е можел да приключи преди година и половина. Подобно решение на украинските лидери обаче още веднъж подчертава, че те „не са независими хора“.

„Сегашната „формула за мир“ на Владимир Зеленски е абсолютно неосъществима”, каза още руският лидер. Според него и Западът, и Украйна осъзнават, че Русия няма да се откаже от нови територии.

Путин подчерта, че сега, след като Украйна се провали в контранастъплението, инициативата е в ръцете на руските въоръжени сили. И ако това продължи, „украинската държавност може да претърпи непоправим удар“, предупреди Путин.

Източник "Труд"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.