Борислав Белазелков: Ако оставим обществото да се развива на самотек, ще стигнем до края на Римската империя

Борислав Белазелков: Ако оставим обществото да се развива на самотек, ще стигнем до края на Римската империя
19-01-2024г.
0
Лентата

Когато говорим за върховенство на закона, ние трябва да знаем, че според заявените в Конституцията ценности правото не е политически израз на интересите на една група от хора, колкото голяма да е тя. Това каза пред парламентарната конституционната комисия Борислав Белазелков, който е кандидат за член на Конституционния съд (КС).

Кандидатурата му бе представена от Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Правото трябва да бъде израз на тези ценности, които цветът на човечеството е защитавал до днес, каза още Белазелков.

Решенията на КС не са "удар в празното". Те имат своето значение, заяви той.

Независимостта и чистотата на правосъдието имат две страни. Независимостта не е самоцел. Тя е необходима на хората, за да са убедени, че истината и справедливостта са поверени в добри ръце и че по всяко дело истината ще възтържествува, независимо кои са страните по делото. Демократичните устои на обществото се крепят и на безпристрастието на съда. За независим съд трябва да има независима прокуратура, заяви пред комисията Борислав Белазелков.

Важно е да видим как КС ще се справи с индивидуалната конституционна жалба през филтъра на другите съдилища, защото в момента КС е предимно политически орган, но с измененията в Конституцията това вероятно ще се промени. Индивидуалната конституционна жалба рискува да превърне КС в национален съд по правата на човека, посочи още той.

Ако оставим обществото да се развива на самотек, ще стигнем до края на Римската империя. Натиск трябва да се осъществява, но това да става чрез демократични механизми. Натискът трябва да е правомерен и законосъобразен. Ако хората не се борят за правата си, ако не ги защитават, никой няма да дойде у тях, никой няма да им позвъни на вратата и да попита: "ти тука имаш едно право, искаш ли си го?", допълни Белазелков.

Близо 40 години съм устоявал на натиск, надявам се и следващите седем да устоя, каза кандидатът.

Според него в това динамично време законодателният процес не е това, което бихме искали да бъде, но това е реалността.

Нито аз, нито родителите ми са членували в БКП или БЗНС, каза Борислав Белазелков в отговор на въпрос и посочи, че е назначен за съдия с указ на Държавния съвет по онова време. Дипломиран съм с пълно отличие и по онова време това имаше значение. Аз съм един от малкото назначени от Държавния съвет без да са членове на БКП или да имат "червен" произход, има и други обаче, добави той.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.