Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, няма да продаваме държавни земи. Депутати: Не е вярно, Василев го предложи

Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, няма да продаваме държавни земи. Депутати: Не е вярно, Василев го предложи
27-11-2023г.
0
Лентата

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че не се предвижда продажба на държавна земеделска земя - това било фалшива новина. И обвини президента Румен Радев, който критикува това намерение, но и проектобюджета, че се поддава на фалшиви новини.

"Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на Народното събрание и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента", бяха точните думи на Асен Василев, който направи изявление в Министерството на финансите.

По-рано днес Десислава Танева, председател на комисията по земеделие и бивш министър на земеделието каза, че в проектобюджета е обсъждано предложение на Асен Василев за продажба на държавни земи: "При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило", разкри Танева.

Става ясно, че с идеята си да продаде една четвърт от Държавния поземлен фонд на страната финансовият министър е разгневил не само колегата си - Кирил Вътев, но и част от депутатите.

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева планираните 340 млн. лв. приход от близо 700 хил. дка държавни земи срещу поименни компенсационни бонове са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока.

"Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета", отбеляза Танева.

Финансовият министър Асен Василев подчерта, че 3-процентният бюджетен дефицит е съвсем постижим. И припомни, че "служебният кабинет на Радев" е оставил държавата без бюджет миналата година.

Като кихнеше Германия, България хващаше много тежка настинка. Сега не е така, каза още Василев, коментирайки състоянието на българската икономика.

Източници: epicenter.bg, "24 часа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.