В Париж полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация в подкрепа на палестинците

В Париж полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация в подкрепа на палестинците
13-10-2023г.
0
Лентата

Френската полиция използва сълзотворен газ и силни водни струи, за да разпръсне демонстрация в Париж в подкрепа на палестинците.

Въпреки забраната на властите няколкостотин души се събраха в центъра на столицата, обвинявайки Израел за гибелта на цивилни в ивицата Газа и президента Еманюел Макрон - че е съучастник в тези убийства.

Самият Макрон съобщи, че в резултат на нападението на палестинските екстремисти в края на миналата седмица са били убити 13 френски граждани, а други 17 са изчезнали безследно.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен издаде забрана на всякакви пропалестински демонстрации из страната. "Провеждането на такива забранени митинги ще води до арести" - предупреди той в телеграма до префектите на полицията.

С това министърът потвърди вече издадената полицейска забрана на демонстрацията, която се проведе тази вечер на Площада на Републиката в Париж.

Мотивите за наредбата са, че в контекста на война между Израел и "Хамас" такива протести биха изразили подкрепа на терористичните действия на "Хамас" и могат да привлекат екстремисти, които да сеят безредици.

Забраната беше потвърдена въпреки протестите на няколко правозащитни организации.

Френските власти засилиха охраната около еврейските училища и синагоги, за да предотвратят зачестилите през последните дни антисемитски деяния, а техните извършители ще бъдат експулсирани от Франция, ако са чужденци.

В Лондон две еврейски училища бяха затворени до понеделник от съображения за сигурност. В Белгия властите обявиха засилване на мерките за сигурност заради риска от антисемитски прояви.

У нас също бе усилена охраната на синагоги и израелското посолство.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.