Прекратени бяха блокадите на възлови пътни артерии в Старозагорско, очаква се движението да бъде възстановено утре

Прекратени бяха блокадите на възлови пътни артерии в Старозагорско, очаква се движението да бъде възстановено утре
13-10-2023г.
0
Лентата

На четиринадесетия ден от блокадите на възлови точки за движение в област Стара Загора, пътните блокади бяха прекратени.

"Ние не отстъпваме, ние просто се оттегляме от блокадите и продължаваме с последващи действия, с които мислим, че могат да се постигнат нашите искания. Няма да се откажем, продължаваме да търсим подкрепата от целия български народ и ще продължим до край", каза пред журналисти точно в 20:00 часа синдикалният лидер от КТ Подкрепа в ТЕЦ "Марица-изток 2" Бисер Бинев. Той подчерта, че протестиращите се "оттеглят от всички магистрали и пътища, защото не искаме повече да създаваме неудобство на нашите съграждани и сънародници".

Очаква се движението да бъде възстановено утре преди обяд, посочи за БТА старши комисар Лазар Христов, директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Той допълни, че преди да бъде пуснато движението ще бъде извършена инспекция от служители на полицията.

Протестиращите припомниха, че събират подписи за ефективни стачни действия.

Причината за безпрецедентното ограничаване на движението е на автомагистрала "Тракия" в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката беше протест на миньори и енергетици Те затвориха за движение пътните артерии на 29 септември сутринта. По-рано през деня протестиращите събираха палатките, разположени на аутобана.

Както БТА писа протестиращите се обединиха около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президентската институция, Министерския съвет и до Европейската комисия. Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи още лидерът на КТ "Подкрепа" Бисер Бинев.

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив", обясни още Бинев.

Синдикатите настояват за незабавно започване на работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете решения на Народното събрание. Те искат след преработването да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за изготвянето им. Настояват и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

"Продължаваме с действия в защита на нашите искания", подчерта още Бисер Бинев. Той допълни, че от понеделник ще се започне събиране на подписка, чрез която над 50 на сто от работещите в комплекса да се обявят за ефективна стачка в ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица-изток". Бинев изказа благодарност към всички подкрепящи протеста и се извини за "неудобствата, които създадохме на всички наши съграждани и сънародници".

"Свидетели сме на безпрецедентни световни политически, икономически и социални катаклизми. С последните събития и започналата поредна пълно мащабна война в Близкия изток стана ясно, че световният ред в досегашния му вид рухва пред очите ни. Заедно с това стана ясно, че колективните системи за сигурност не ни дават гаранции за това, за което са създадени. В такива моменти политически зрелите общества и държави се обръщат най-вече към основните си национални сурови и ресурси, които са източник на стабилитет и независимост", каза още Бисер Бинев и заяви, че "комплексът "Марица-изток" не произвежда само електрическа енергия, а преди всичко енергийна независимост и национална сигурност.

Тази вечер хиляди жители на Стара Загора, сред които енергетици, миньори, членове на техните семейства и старозагорци, се включиха в националния протест в защита на българската енергетика, който се проведе пред сградата на Областна администрация в града. Те затвориха за повече от половин част и възлово кръстовище  между булевардите "Цар Симеон Велики" и "Свети Патриарх Евтимий" в Стара Загора. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.