Президентът на Израел се ядоса на журналист от CNN след намек за военни престъпления в Газа (ВИДЕО)

Президентът на Израел се ядоса на журналист от CNN след намек за военни престъпления в Газа (ВИДЕО)
12-10-2023г.
0
Лентата

Израелските операции за унищожаване на бойците на Хамас са в съответствие с международното право, заяви израелският президент Ицхак Херцог на брифинг в Йерусалим в четвъртък, 12 октомври.

„Израел съблюдава международното право, действа в съответствие с него и всяка операция се проверява юридически с цялото дължимо уважение“, заяви Херцог, цитиран от CNN.


Той добави, че обвиненията във военни престъпления са „напълно извадени от контекста“. Репортерите попитаха Херцог и какъв е планът на Израел за справяне със ситуацията.

„Планът е да се уверим, че Хамас няма да може да направи нещо подобно отново. Трябва да се защитим. Имаме пълното право да го направим. И е време светът да го осъзнае“, отговори израелският президент.


Телевизионният канал отбеляза, че Израел е обвинен в колективно наказание на палестинците, заради Хамас. Колективното наказание е военно престъпление, напомнят авторите на материала.

Репортерът на CNN Беки Андерсън: "Колективното наказание на цивилно население се равнява на военно престъпление според международното право. САЩ предупредиха Израел да спазва законите на войната."

Президентът Херцог отговори: „Доста съм разочарован от това което питате. Не сте ли виждали престъпленията на Хамас? Видяхте, всички бяхте там.


Той продължи с отговора си, като с всяка секунда бе видимо по-ядосан.

„Така че сега започваме с реториката за военните престъпления. Наистина? Наистина, наистина, наистина? Току-що казах, че Израел спазва международното право, действа съгласно международното право. Всяка операция е защитена и покрита и преразгледана законно.“

„С цялото ми уважение, аз наистина вярвам, че темата е напълно извън контекста“, добави Херцог.

Репортерката на CBN Джули Стал попита Херцог: "Знам, че хората са ви питали, но как ще успеете да смекчите настроенията? Изведнъж всички започват да гледат към Израел, виждайки го като могъщия".

Херцог отговори: "Това винаги е трагедия на късата памет. Продължавах да повтарям отново и отново, отново и отново през последните няколко месеца, всеки ден имаше терористична атака. Всеки ден. Никой не разбираше нашето положение."

"В тази страна има много гняв, защото хората не разбраха за какво става дума. Няма оправдание за убийството на невинни цивилни граждани по какъвто и да е начин, в какъвто и да е контекст. И повярвайте ми, Израел действа и винаги е действал в съответствие с международните правила и ще направи същото и в тази битка", добави той.

Източници: allisrael.com, kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.