Ивицата Газа вече е без електричество

Ивицата Газа вече е без електричество
12-10-2023г.
0
Лентата

Ивицата Газа вече остана без какъвто и да е източник на електричество, след като свърши горивото в единствената централа на територията.

Без ток болниците трябва да разчитат на генераторите си за спешни случаи. Те обаче ще са достатъчни само за 2 до 4 дни, предава „Ал Джазира“.

Няма да има и течаща вода, нито работещи асансьори в сградите. Още тази нощ в Газа ще настъпи пълен мрак. Няма как жителите да зареждат телефоните си, нито да гледат телевизия, за да се информират за случващото се.

Цивилните жители на Газа по същество са подложени на "колективно наказание", както казват хуманитарните организации, помагащи на палестинците.

В интервю за Би Би Си представителят на Норвежкия съвет за бежанците в Ивицата Газа Хозаифа Язиджи подчерта, че цивилни не трябва да стават мишена при никакви обстоятелства.

"Поглеждам през прозореца и хората просто тичат по улиците на Газа и не знаят накъде да отидат. Няма надежда", каза Хозаифа Язиджи, отбелязвайки, че жителите на Газа нямат подслон и не могат да избягат никъде.

По-рано израелското министерство на отбраната предупреди, че последствията от ударите за Газа ще бъдат тежки.

"Претърпяхме изключително тежки загуби... Това обаче няма да ни спре и няма да отслаби нашата решителност", каза говорителят на израелското министерство на отбраната Йонатан Конкрикус.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че действията на Израел в Газа вече може да са нарушили международното право, като той подчерта необходимостта ЕС да продължи да финансира палестинската власт след атаката на "Хамас" срещу Израел в събота, пише европейската редакция на "Политико".

Още в събота Израел спря електроподаването към Газа, а от вчера въведе и пълна обсада на Ивицата с нареждане „без ток, без храна, без вода“. На територията с размер едва 365 кв. км. живеят околко 2.3 млн. палестинци.

Пети ден Израел продължава да нанася интензивни въздушни удари срещу Газа, в отговор на съботното нападение от страна на палестинската групировка Хамас, съобщава БНТ.

2200 са жертвите и от двете стани на конфликта 5 дни след началото на войната между Израел и Хамас. 1200 са убитите от израелска страна, а над 1000 цивилни палестинци в Газа са загинали при израелските ракетни удари.

Израелската армия се готви за широкомащабна офанзива в ивицата Газа - мобилизирани са 360 000 резервисти. В плен на палестинската групировка остават най-малко 150 израелски заложници.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.