Украинското посолство поиска мерки срещу шефа на СЕМ заради интервю в YouTube

Украинското посолство поиска мерки срещу шефа на СЕМ заради интервю в YouTube
22-06-2023г.
0
Лентата

Украинското посолство осъди интервю на председателя на СЕМ Соня Момчилова в предаването на Асен Генов "Контракоментар" и настоя за опровержение. Става въпрос за откъс, в който тя казва, че не може да се съгласи с твърдения, че родните медии били проводник на кремълски интереси и информация, като добавя, че "пропаганда има и в обратна посока" и дава пример: "за заболяването на Путин, затова, че е умрял, за Буча и така нататък".

Посолството на Украйна не е съгласно с думите й и заяви, че "счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия".

"Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област", пишат в позицията си от украинската амбасада. И допълва, че в Международния наказателен съд и Специалния трибунал са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура.

"Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", настояват от мисията.

От СЕМ побързаха да отговорят, като в позицията си се разграничиха от мнението на председателката си.

"Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година", пишат от медийния съвет.

И допълват, че по повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната, отчитат пред украинското посолство от българския медиен регулатор.

Същевременно журналисти поискаха оставката на Момчилова заради същото интервю, излъчено в YouTube:

До
Председателя на Народното събрание
Комисия по култура

Уважаеми госпожи и господа,

Ние сме представители на журналистическата професия, които приемат своята работа като мисия в служба на истината и на обществото.

Възмутени сме от изказване на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова в подкаста "Контракоментар" с Асен Генов от 19 юни, в което тя определя трагичните събития в град Буча като украинска пропаганда.

Подобна квалификация за зверствата, извършени от руските военни срещу мирно украинско население, представлява цинично пренебрегване на истината и поругаване на човечността. Напомняме, че по време на руската окупация в Буча и околните населени места загинаха над 1400 души, включително деца. Много от местните жители са били подложени на изнасилвания и всевъзможни изтезания. Руските военни престъпления бяха документирани, включително от чуждестранни наблюдатели, а Международният наказателен съд започна разследване.

Скандално е, че докато ЕС полага усилия срещу хибридните тактики на Кремъл, председателят на българския медиен регулатор артикулира пропагандата на държавата-агресор и се конфронтира с официалната позиция на България и на европейското ни семейство по отношение на войната в Украйна.

Подобно поведение изпраща изключително вредно послание към без друго уязвимата ни медийна среда и накърнява престижа на България. Показателна е официалната позиция на посолството на Украйна, в която се посочва, че изопачаването на фактите е недопустимо и се настоява СЕМ и съответните български институции да излязат с опровержение на казаното от Соня Момчилова.

С оглед на всичко това призоваваме г-жа Момчилова да подаде оставка, тъй като оставането ѝ начело на СЕМ би било позорно за тази институция и за българската държава.

Настояваме Съветът за електронни медии да се разграничи от нейното поведение и да предприеме необходимите стъпки за освобождаването й от поста. Тъй като в нормативната уредба не е предвидено освобождаване на председателя на СЕМ поради увреждане на неговия престиж и/или авторитета на държавата, апелираме Народното събрание да приеме бързо съответните промени в Закона за радиото и телевизията. Намираме, че това е необходимо, за да се гарантира отговорното отношение на всеки следващ председател на СЕМ към представляваната от него институция и към България.

Подписали:
Михаил Вешим
Стояна Георгиева
Стойко Стоянов
Емилия Милчева
Юлиана Методиева
Велислава Попова
Мария Черешева
Калин Манолов
Мохамед Халаф
Христо Христов
Владимир Йончев
Георги Папакочев
Светлана Божилова
Иван Радев
Йордан Лозанов
Цветан Томчев
Анелия Димитрова
Илиана Славова
Иван Ибришимов
Пламен Каменов
Димитър Стоянов
Спас Спасов
Адриан Георгиев

Източници: dnes.dir.bg, Дневник

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.