Талибаните в Афганистан извършиха втора публична екзекуция, откакто поеха властта

Талибаните в Афганистан извършиха втора публична екзекуция, откакто поеха властта
21-06-2023г.
0
Лентата

Талибаните в Афганистан извършиха вчера втора публична екзекуция, откакто религиозната групировка пое властта през 2021 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на Върховния съд на страната.

Съдът е осъдил на смърт мъж, идентифициран само като Аджмал от столицата Кабул, който е признат за виновен за убийството на петима души при два отделни случая миналата година.

Екзекуцията е била извършена с автоматично оръжие от сина на един от петимата мъже, убити от Аджмал. Тя се е състояла пред джамия недалече от канцеларията на управителя в източната провинция Лагман съгласно правото на исляма, се казва в изявлението на съда.

Роднините на другите четирима мъже, убити от Аджамал, също са присъствали на екзекуцията.

Поредната публична екзекуция вероятно ще предизвика критики от страна на международната общност, отбелязва Асошиейтед прес.

Това става само месец след като в доклад на ООН талибаните бяха остро разкритикувани, че след завземането на властта са извършвали публични екзекуции, бичуване и замеряне с камъни. Световната организация призова управляващите в Афганистан да прекратят тези практики.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.