Euractiv: Даниел Лорер от ПП е фаворит за еврокомисар от България

Euractiv: Даниел Лорер от ПП е фаворит за еврокомисар от България
20-06-2023г.
0
Лентата

Номинацията на български кандидат за еврокомисар очаквано създава напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Причината е, че двете коалиции не успяват засега да постигнат разбирателство около единна кандидатура, но такава трябва да има, казаха източници на EURACTIV от Министерски съвет.

Засега фаворит за позицията е Даниел Лорер, който е член на ръководството на „Продължаваме промяната“. Но това е предпоследно, утре всичко може да се промени – ситуацията е динамична, обяснява източници от ПП-ДБ.

Лорер е депутат от ПП и беше министър на иновациите в правителството на Кирил Петков. Той беше включен в първия проектокабинет с премиер Николай Денков, но отпадна от окончателния състав на правителството с настояване на ГЕРБ.

Все още не е отхвърлена опцията правителството да издигне двама кандидати. Едининият да е на ПП, а другият на ГЕРБ които подкрепят правителството. Накрая решението трябва да бъде оставено в ръцете на Европейската комисия (ЕК), която предпочита бъдещият еврокомисар да е жена и от ЕНП, за да се запази баланса в комисията.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.