Бодигардът на Кирил Петков стана зам.-министър на МВР

Бодигардът на Кирил Петков стана зам.-министър на МВР
20-06-2023г.
0
Лентата

Човек от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков в периода, в който беше премиер, става зам.министър на вътрешните работи.

За назначението се разбира от съобщение на Министерски съвет, посветено на поредната порция от определени за втория ръководен ешелон в министерствата хора.

На поста заместник-министър на вътрешните работи застава Кирил Ценкин, който е дългогодишен служител на Националната служба за охрана (НСО), където е преминал последователно през различни етапи на кариерно развитие, пишат от правителството. Завършил е магистратура със специалност "Логистика на сигурността и отбраната" във Военната Академия "Г. С. Раковски", както и множество допълнителни обучения и специализирани курсове в сферата на сигурността, добавят от МС.

Снимка: Министерски съвет

Според pirinsko.com, новият зам.вътрешен министър е от Гоце Делчев, завършил е НСА и е управлявал авангарда от охраната на Цветан Цветанов, до момента в който той бе вътрешен министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Ценкин е вторият заместник, който получава новият вътрешен министър Калин Стоянов. Само преди дни, бившият изпълняващ длъжността главен секретар на МВР Стоян Темелакиев отново стана зам. министър на вътрешните работи. За назначението му се разбра още на пъровото заседание на новия Министерски съвет, на което Темелакиев присъства вместо титуляра.

Темелакиев е полицай от кариерата. Завършил е право в ЮЗУ "Неофит Рилски", бил е заместник-директор на ГДБОП в периода 2015-2020 г., след което е назначен за зам. главен секретар на МВР. От 14 май 2021 до 5 август 2021 г. е и.д. главен секретар на ведомството. През декември същата година е назначен за зам. министър на вътрешните работи. Остава на поста до 2 август м.г.

Часове след назначаването на Ценкин, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и неговият заместник Стоян Темелакиев представиха пред състава на Столичната дирекция на вътрешните работи новия директор старши комисар Любомир Николов. Министър Стоянов пожела успех и увери, че старши комисар Николов има опита и компетентността да ръководи една сложна дирекция, каквато е СДВР, съобщава МВР.

Старши комисар Любомир Николов завършва висшето си образование в УНСС, специалност "Икономика на търговията“ през 2002 г., а през 2018 г. придобива магистърска степен по същата специалност.
Работи в системата на МВР от 2001 г. Преминал е през всички оперативни нива в системата – разузнавач в сектор Икономическа полиция“-СДВР и в сектор „Фалшификации“ в ГДБОП, началник сектор и началник отдел в ГДБОП. От юни 2021 г. е зам. директор на главната дирекция.  
От февруари до април 2023 г. временно е преназначен на длъжност директор на ОДМВР Хасково, след което отново изпълнява длъжността заместник-директор на ГДБОП.

Източник: в. “Сега”, Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.