Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна
21-06-2023г.
0
Лентата

България подготвя нов транш военна помощ към Украйна, заяви военният министър Тодор Тагарев пред медиите.

"Правителството подготвя решението за втори пакет помощ за Украйна и това ще бъде факт съвсем скоро", каза той.

Става въпрос за боеприпаси и въоръжения, чийто срок на годност приближава края си. По думите му новата помощ ще бъде сравнима по обем и вид с първия пакет въоръжение и боеприпаси, който вече сме предоставили на Киев. Не се дискутира предоставяне на основни платформи за отбраната, категоричен беше министърът на отбраната.

Очаква се България да се включи в европейската инициатива за доставка на 1 млн. снаряди за Украйна. Това може да доведе до „инвестиции в разширяване на производствения капацитет и преминаване към нови стандарти“. Търсят се опции ВМЗ "Сопот" да получи европейско финансиране и да увеличи капацитета си за производство на такъв калибър снаряди, обясни Тагарев.

Според президента Румен Радев обаче, ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на снарядите, това ще бъде грешка.

Министър Тагарев коментира думите на президента така:

„Не разбирам логиката на тази теза, става въпрос за инвестиции на средства за разширяване на капацитета на нашата индустрия. Комисар Тиери Бретон първо дойде в България, но после обиколи и други държави. Никой не ни чака“, каза Тагарев.

На въпрос кога ще се срещне с президента, с когото е изразил готовност за среща три дни след встъпването си в длъжност като министър, той посочи, че това ще се случи, когато Радев го покани.

Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е чл. 105-ти, ал. 2-ра от Конституцията, посочи още Тодор Тагарев. Според решение на кабинета от днес не Румен Радев, а премиерът Денков ще води българската делегация за форума на НАТО.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.