Сръбският патриарх призовава световните лидери да помогнат за освобождаване на игумена на Киевско-Печорска лавра

Сръбският патриарх призовава световните лидери да помогнат за освобождаване на игумена на Киевско-Печорска лавра
24-07-2023г.
0
Лентата

На 22 юли 2023 г. сръбският патриарх Порфирий изпрати писма до главите на православните църкви, папата, генералния секретар на ООН, Върховния комисар на ООН по правата на човека, Световния съвет на църквите, правозащитните организации "Амнести интернешънъл", "Фрийдъм хаус" и други, в които призовава световните лидери да използват големия си авторитет в света и да положат всички усилия за освобождаването на наместника на Киевско-Печорска лавра митрополит Павел, "за да може той да продължи своята евангелска мисия", съобщава пресслужбата на Сръбската православна църква.

Патриарх Порфирий отбеляза, че "във времена на мащабни, трудни и опасни исторически промени, каквито несъмнено са днешните, дълг на всеки справедлив човек, независимо от неговата религия, националност, идеологически или политически убеждения, е да посочва несправедливостите, извършени спрямо хората и техните основни права". Такъв пример, смята той, "със сигурност е митрополит Павел от Вишгород, който беше изпратен в затвора от украински съд".

Според Сръбския патриарх "това решение, от една страна, е резултат от трудната ситуация в Украйна, където има военен конфликт, а от друга, е израз на намеренията на сегашните власти да завземат Киевско-Печорска лавра, една от най-значимите светини на православния свят като цяло".

"Той е хвърлен в затвора, защото е православен йерарх, верен на своята УПЦ и на Вселенското православие. По този начин той е непоколебим пазител на манастира и следователно е непреодолима пречка за завземането на Киевско-Печорска лавра от която и да е друга структура, дори и църковна, с цел придобиване на привидност за законност и легитимност", допълва предстоятелят на УПЦ.

Във връзка с това предстоятелят на Сръбската църква призова световните лидери да положат всички необходими усилия за освобождаването на митрополит Павел.

Както по-рано съобщи СПМ, прокуратурата настоява за увеличаване на гаранцията за архиерейския наместник на Лаврата до 60 млн.

Източник: spzh.news/ru

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.