Ресторантьори ще съдят клиента, оплакал се, че е платил 500 лв. за три пържоли

Ресторантьори ще съдят клиента, оплакал се, че е платил 500 лв. за три пържоли
23-07-2023г.
0
Лентата

Сдружението на заведенията в България (СЗБ)  и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) настояват за прекратяване на проверката срещу заведение във Варна, за което клиент съобщи в социалните мрежи, че е платил много висока сметка за три пържоли. След медийни публикации Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че започват масови проверки на заведенията по Черноморието. Директорът на контрол на пазара към КЗП Игнат Арсенов посочи в телевизионно интервю вчера, че проверката в заведението, в което мъж е платил почти 500 лева за три пържоли, продължава.

В становище, изразено в отворено писмо, двете организации съобщават, че по съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, оплакал се от ресторанта. Те настояват още за обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за стандартна и лоялна, както и за извинение от директора на КЗП.

Двете организации подчертават, че подобни скъпи и качествени стекове могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на град Варна. „Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна на съответната цена“, се казва в позицията.

Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас. Затова те обяснят защо някои видове храни в менютата на ресторантите, се предлагат на тегло от 100гр.

„Висококачествените стекове,  а не обикновените пържоли, и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена към клиента. Предлагането на тези артикули по 100 гр. в менютата, е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач“, отбелязват от организациите на заведенията. Според тях тази практика съществува във всички ресторанти в Европа и по света. 

Те посочват, че стековете могат да бъдат предварително нарязани на различни грамажи - 200, 300, 400, или повече, което не позволява сформирането на крайна цена за клиента. „Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта - да се премахне подобен тип скъпа храна от менютата си, или да се изчисли среден грамаж и да се залага в менютата на съответната крайна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто“, заявяват ресторантьорите.

Те отбелязват още, че индивидуалните предпочитания на всеки клиент при поръчка на месо в ресторант, позволяват на готвачите да удовлетворят неговия вкус по отношение на изпичането на месото. Съществуват пет степени на изпичане - Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done. Технологията на изпичане трябва да бъде съобразена с всеки един стек, индивидуално. Колкото по-препечено искаме да бъде то, толкова по-дебела трябва да бъде отрязана пържолата/стека. За да бъде крайният резултат удовлетворяващ клиента, е нужно майсторство и умения, които се учат с години. А това е и още една причина, която не позволява задаването на крайна цена, се посочва в становището.

Според двете организации, които представляват заведенията у нас, е недопустимо държавна институция да упражнява груба намеса в бизнес практиките, без да има представа от тънкостите в занаята. В ресторанта, срещу който в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30кг. висококачествени и скъпи стекове, посочват те.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.