Зеленски: Черно море не принадлежи на Русия, там са Украйна, Турция, Румъния и България

Зеленски: Черно море не принадлежи на Русия, там са Украйна, Турция, Румъния и България
22-07-2023г.
0
Лентата

Черно море не принадлежи на Русия, защото там има и други държави, включително Украйна, Турция, Румъния и България. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който вчера чрез видеоконферентна връзка говори пред делегатите на 14-годишния Аспенски форум за сигурност, съобщава Укринформ.

"Наистина търсим начини (за деблокиране на Черноморската зърнена инициатива - бел. ред.). Разговаряхме с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, аз лично говорих с него. Разговарях с президента Ердоган, за да обсъдим кризата. Виждаме начини за излизане от нея. Ако успеем, ако Ердоган успее, ако ООН стане още по-силна, мисля, че всички ще станем свидетели на успешно развитие на нещата", каза Зеленски.

Той подчерта, че Черно море не принадлежи на Руската федерация. "Там са Украйна, Турция, Румъния, България. Ние разговаряме с всички държави от Черноморския регион. Имаме съществени прагматични човешки отношения и, което е много важно, правни отношения с всички, освен с Русия. Русия смята, че Черно море е чисто руско", заяви Зеленски.

В същото време президентът отбеляза, че както на обществото, така и на армията в Русия им липсва мотивация и единство, тъй като Руската федерация не може да постигне нито победи на бойното поле, нито в икономическата сфера.

Украинският лидер също така призова света да не губи единството, което е нещо задължително за победителите в днешната реалност.

Укринформ припомня, че на 22 юли 2022 г. в Истанбул Украйна, Русия, Турция и ООН, подписаха споразумения за деблокиране на украинските пристанища и за възобновяване на износа на украинско зърно. Три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Пивден - бяха деблокирани за преминаване на граждански плавателни съдове. В рамките на Черноморската зърнена инициатива по море се изнасяше не само зърно, но се осъществяваше износ на минерални торове. За цялостен надзор и координация на прилагане на тези договорености в Истанбул беше създаден Съвместен координационен център, който действаше под егидата на ООН. На 17 юли Русия заяви, че преустановява участието си в споразумението с Турция и ООН по Черноморската инициатива за износа на зърно, припомня Укринформ.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.