Орбан: ЕС е като стар шампион по бокс, който се страхува да излезе на ринга

Орбан: ЕС е като стар шампион по бокс, който се страхува да излезе на ринга
22-07-2023г.
0
Лентата

Европейският съюз напомня стар шампион по бокс, който показва шампионския си пояс пред всички, но отказва да излезе на ринга. Такава оценка за обединението на европейските страни даде унгарският премиер Виктор Орбан в реч пред Свободния университет и летен студентски лагер в румънския Байле Туснад (окръг Харгита) в Трансилвания, предаде ТАСС.

Европейският съюз сега се е превърнал в "богата, но слаба" общност от 27 държави, които са обзети от безпокойство и се страхуват от конкуренция с други световни центрове на власт, заяви Орбан.

"Такава е реалността", каза Орбан и добави, че в ЕС има страх и чувство за изолация. "ЕС е като застаряващ шампион по бокс, който показва шампионския си пояс, но вече не иска да излезе на ринга. Всичко това доведе до икономическа, политическа и културна изолация, като в някакво гето“, подчерта Орбан, чиято реч беше излъчена от унгарския телевизионен канал М1.

Унгарският премиер обясни тези настроения с факта, че ЕС вижда около себе си "един объркан свят, стари обиди, много гладни усти, които трябва да бъдат нахранени, и в същото време прекомерно потребление".

Според Орбан ЕС ще бъде изправен пред големи трудности и го очакват мрачни перспективи. Той припомни прогнозите на МВФ, според които до 2030 г. Италия и Франция ще загубят местата си в топ 10 на икономически развитите страни в света, а Германия ще се премести от четвърто на десето място.

Правителственият ръководител почти не спомена конфликта в Украйна в речта си, като отбеляза само, че след пандемията на коронавируса той, „като метеорит от небето“ е ударил европейската икономика и ѝ е нанесъл сериозни щети. Говорейки за икономическите проблеми, Орбан направи малко отклонение от темата и каза, че „големите европейски компании не искат да напускат Русия“. Той посочи, че от 1400 такива фирми само 8,5% са напуснали Русия. Останалите чуждестранни компании са платили данъци в размер на 3,5 млрд. долара в Русия миналата година.„В светлината на тази атака, която украинците предприемат срещу малката унгарска банка OTP, тя не е нищо друго освен унгарофобия и ние трябва да я отхвърлим“, подчерта Орбан.

Будапеща отдавна настоява Киев да премахне OTP от черния списък и предлага на лидерите на страните от ЕС да окажат натиск върху украинските власти в това отношение. На 4 май Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна посочи унгарската банкова група OTP като „международен спонсор на войната“, тъй като продължава да работи в Русия.

Източник: ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.