София посреща 2024 г. без фойерверки

София посреща 2024 г. без фойерверки
29-12-2023г.
0
Лентата

Зам.-кметът на София Надежда Бачева говори пред медиите на импровизиран брифинг на пл. "Княз Александър I".

Призив за ограничаване на употребата на пиротехнически средства по време на тържествата за посрещане на 2024 г. отправиха от Столична община. Зам.-кметът на София Надежда Бачева съобщи, че ще бъде даден пример, като се забранят фойерверките на Новогодишния концерт, който по традиция ще бъде организиран на пл. "Княз Александър I".

"Имам удоволствието да поканя жителите на София на концерта на 31 декември, който ще започне в 21:30 ч. Обещаваме страхотно светлинно шоу, но пироефекти няма да има. Призовавам всички да се въздържат от това. Знаете колко много фойерверките смущават животните, малките деца и хората с увреждания", коментира Бачева.

Сред участниците в музикалната програма ще бъдат група "Остава", Дони и Нети, както и певицата Криста.

Началникът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) към Столична община Красимир Димитров разкри, че за сигурността ще се грижат 12 общински служители. Хора, които са във видимо нетрезво състояние, няма да бъдат допуснати на концерта.

"Граждани с пиротехника и стъклени чаши и бутилки няма да бъдат допуснати през КПП-та, които Столична община организира - поясни Димитров. - Градският транспорт ще бъде с удължено работно време. Предвид строежа на сцената към 16:00 ч. на 31 декември ще бъде ограничено движението по бул. "Цар Освободител", през останалото време движението ще бъде възпрепятствано само в едното платно по булеварда, за да може да се изгражда сцената."

Главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" към СДВР, пък заяви, че 200 полицейски служители ще бъдат ангажирани с опазването на реда:

"Колегите ще изградят периметър около площада. Този периметър ще бъде с полицейска лента и парапети, като на тях ще бъдат разположени полицейски служители. От 16:00 ще има охрана, като гражданите, желаещи да посетят събитието, могат да го направят до 19:00, като ще бъдат пропускани през шест контролно-пропускателни пункта."

Нагласи

Повече от половината българи искат пиротехниката да се забрани на Нова година. Това сочи национално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 810 души по метода "лице в лице" с таблети между 23 ноември и 1 декември по поръчка на БНТ.

На въпроса "Одобрявате ли да се забранят фойерверките/пиротехниката/зарята в новогодишната нощ?" 55,5% от хората отговарят "да". 32,2% от анкетираните не одобряват подобна забрана, а 12,3% не могат да преценят.

Наблюдава се ясна разлика в поколенията - при най-възрастните отрицанието към фойерверките преминава 70%, а при най-младите картината е точно обратната: над 60% са против забрана, при само малко над 20% "за" забрана, посочват от "Галъп интернешънъл".

Източник: segabg.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.