Букурещ: Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

Букурещ: Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г.
28-12-2023г.
0
Лентата

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г. Това съобщава на сайта си Министерството на вътрешните работи на Румъния. От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година.

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, се казва в информацията на МВР на Румъния.

„Съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., за сухопътните граници перспективата е 2025 г.“, твърди вестник “Адевърул”, като се позовава на правителствени източници. Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС, отбелязва изданието.

„Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС - процедурна стъпка, която ще продължи утре, 28 декември 2023 г.“, пише още „Адевърул”.

В публикацията си вестникът допълва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, премахване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

Пръв коментар на новината направи в официалния си профил във Фейсбук премиерът Марчел Чолаку.  „След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница”, написа Чолаку.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.