Върховният съд на Мичиган отхвърли опита за отстраняване на Тръмп от първичните избори през 2024

Върховният съд на Мичиган отхвърли опита за отстраняване на Тръмп от първичните избори през 2024
27-12-2023г.
0
Лентата

Върховният съд на американския щат Мичиган не допусна до разглеждане жалба на гласоподаватели с настояване Доналд Тръмп да не бъде допуснат до участие в първичните избори на Републиканската партия догодина заради ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия, предаде Ройтерс. Съдебното решение позволява на Тръмп да остане в надпреварата.

Избирателите се опитаха да дисквалифицират Тръмп съгласно разпоредба в конституцията на САЩ, която забранява на хора, участвали във „въстание или бунт“, да заемат държавна длъжност, ако преди това са положили клетва като държавни служители на САЩ.

Решението в щата Мичиган контрастира с решението на щата Колорадо. Миналата седмица върховният съд на щата се произнесе, че дисквалифицира Тръмп по силата на същата конституционна разпоредба.

Жалбата в Мичиган се основаваше на раздел от 14-та поправка на конституцията, според който никое лице, вече положило клетва, не може да заема длъжност в служба на Съединените щати или на определен щат, ако „след това е взело участие в бунт или въстание срещу САЩ или е предоставяло помощ или подкрепа на техните врагове." Поправката в основния закон е направена след Гражданската война 1861-1865 г., за да ограничи правата на политиците, участвали във въоръжена конфронтация на страната на робовладелческите щати от Юга.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.