Министър Тагарев: България може да се присъедини към операцията в Червено море

Министър Тагарев: България може да се присъедини към операцията в Червено море
27-12-2023г.
0
Лентата

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив. Това каза в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев. България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция.

Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия, добави Тодор Тагарев.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът. Той посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници.

Българските моряци са в добро състояние, увери Тагарев.

В Карлово министърът на отбраната участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър" и „Руен", за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Товарният кораб „Галакси лийдър" с българи на борда бе пленен от йеменските бунтовници хуси в Червено море в края на ноември, припомня БТА.

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост – „Руен", е бил взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен, съобши на 19.12.2023г Ройтерс.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.