Смъртта на Пригожин ще остави траен отпечатък върху руската армия и елит - коментари от западния печат

Смъртта на Пригожин ще остави траен отпечатък върху руската армия и елит - коментари от западния печат
24-08-2023г.
0
Лентата

Смъртта на Пригожин ще остави траен отпечатък върху руската армия и елит, коментира „Гардиън“ съобщенията от Русия, че лидерът на наемническата армия „Вагнер“ Евгений Пригожин е мъртъв.

Още след безуспешния метеж на бойците на частната военна компания, мнозина изразиха мнението, че дните на собственика ѝ са преброени. Новината за смъртта на Пригожин дойде в същия ден, в който дойде и тази за отстраняването на генерал Сергей Суровикин от командването на Въздушно-космическите сили на Русия, най-знаковото уволнение на руски командир след бунта на Пригожин, отбелязва „Гардиън“. Изданието разсъждава и върху по-нататъшната съдба на „Вагнер“ и отбелязва, че сега, когато частната армия е вън от Украйна, след като бойците ѝ са били използани като пушечно месо в битката за Бахмут, вероятно най-големият въпрос е дали компанията може да продължи да съществува в някаква жизнена форма в африканските държави, където беше активна.

Вестникът се спира и на международните реакции на новината за смъртта на Пригожин, като посочва, че президентът на САЩ Джо Байдън е направил категорично внушение, че руският му колега Владимир Путин е замесен, а според украински официални представители тя е предупреждение към руските „елити“. Изданието пише, че на този фон пред централата на „Вагнер“ са били оставяни цветя в памет на покойния шеф на частната армия, както и че въпреки неуспешния си метеж Пригожин е запазил популярността си сред някои военнослужещи в руската армия, която споделят критиките му срещу военното ръководство. „Гардиън“ отбелязва и че засега от Кремъл запазват мълчание и не коментират новината за гибелта на наемническия лидер.

„Индипендънт“ също се спира на липсата на реакция от руското президентство, като посочва, че когато е гръмнала новината, Путин е бил на официално събитие по случай годишнината от Битката при Курск, където е почел героите на Русия, участващи във водената от Кремъл война в Украйна. Съдбата на шефа на „Вагнер“ беше предмет на засилени спекулации още от краткотрайния му метеж през юни срещу руското военно ръководство.

Тогава от Кремъл съобщиха, че основателят на частната военна компания, която се сражаваше в Украйна рамо до рамо с  редовната армия, ще замине в изгнание в Беларус. Впоследствие той изненадващо се появи отново в Русия, което породи въпроси за бъдещето му, отбелязва „Индипендънт“.

Пригожин загина при самолетна катастрофа, каза Русия, а западните съюзници сочат към Путин, коментира „Дейли телеграф“.

Изданието също така цитира свои източници от британските служби за сигурност, които заявяват, че самолетната катастрофа с Пригожин „не е злополука и носи почерка на Федералната служба за сигурност“.

Пригожин беше полезно средство - докато не се опълчи срещу „царя“. Самолетната катастрофа с основателя на „Вагнер“, за която се съобщава, показва, че „в гангстерската държава Русия с предателите в крайна сметка винаги се разправят“, посочва коментатор на „Дейли телеграф“.

„Вашингтон пост“ подобно на британските издания също изтъква липсата засега на потвърждение от представители на Кремъл, че макар и името му да присъства списъка на десетте души на борда на разбилия се северозападно от Москва самолет, Пригожин наистина е сред загиналите.

Изданието цитира и думите на очевидци пред руски медии, че преди падането и подпалването на самолета са се чули две експлозии.

Пригожин, ръководителят на частната военна компания, някога беше ключов човек от обкръжението на Путин и изигра важна роля на бойното поле в Украйна, но напрежението между него и руското военно ръководство се изостри, кулминирайки в краткотрайния метеж през юни, припомня „Вашингтон пост“.

Путин, Пригожин и западните заблуди, гласи заглавието на редакционна статия по темата във в. „Уолстрийт джърнъл“.

В нея се отбелязва, че лидерът на групата „Вагнер“ е бил най-опасният съперник на Путин и допълва, че от години враговете на руския президент свършват по един и същи начин - мъртви, а Пригожин, за който беше съобщено вчера, че е загинал при самолетна катастрофа, се е оказал поредният. „Това не е случайно, другарю, както казваха едно време в Съветския съюз“, коментира иронично вестникът.

Друго делово издание, „Файненшъл таймс“ припомня неотдавна направената прогноза от журналиста от сайта „Белингкет“ Христо Грозев, в която той заяви, че „Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат“.

Германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ цитира коментарите от близкия до „Вагнер“ Телеграм канал „Сива зона“, в които наред с другото се казва, че „убийството на Пригожин ще има катастрофални последствия“. 

„Хората, които са издали заповедта за него, изобщо не си дават сметка за настроенията и бойния дух в армията“, се допълва там. В продължилия месеци наред конфликт с министерството на отбраната Пригожин се оплакваше от неспособността на военното ръководство и се изявяваше като гласът на недоволните, но без да напада Путин, коментира ФАЦ. „Сива зона“ помести снимка на Пригожин, придружена от определения за него като „герой на Русия“ и „истински патриот на родината, който е загубил живота си в резултат на действията на тези, които са предали Русия“. Малко по-късно беше качена и снимка на командира на силите на „Вагнер“ Дмитрий Уткин, за който също беше съобщено, че е бил в самолета. И той „загина в резултат на действията на тези, които предадоха Русия“, пишат от „Сива зона“.  

Готвачът е сготвен, гласи друг ироничен коментар, този път на „Политико“, визирайки прозвището на Пригожин „Готвача на Путин“.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.