Германското правителство прие план за облекчаване на правилата за смяна на пола

Германското правителство прие план за облекчаване на правилата за смяна на пола
24-08-2023г.
0
Лентата

Германското правителство одобри законопроект за облекчаване на правилата за смяна на пола, който планира да внесе за гласуване в Бундестага, предаде Ройтерс.

Управляващата в Германия лявоцентристка коалиция планира реформиране на съществуващата система, която е основана на закон за транссексуалните от 1980 г., който изисква лицата, желаещи да си сменят пола, първо да се подложат на медицински прегледи, а след това да преминат през продължителни и скъпи съдебни процедури.  

Новият законопроект предвижда транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да могат да променят данните за половата си принадлежност само с едно посещение в местно бюро по гражданската регистрация.

Предложените законови промени не поставят възрастово ограничение, въпреки че заявленията на деца под 14 г. ще трябва да бъдат подавани от родител или настойник.

Германската министърка по въпросите на семейството Лиза Паус определи досегашния закон за транссексуалните като дискриминационен. "Най-сетне слагаме край на това", отбеляза Паус.

Правосъдният министър Марко Бушман изрази увереност, че законът ще бъде приет от Бундестага. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.