Почина Тото Кутуньо

Почина Тото Кутуньо
22-08-2023г.
0
Лентата

Италианският певец и композитор Тото Кутуньо почина на 80 години, съобщи агенция АНСА.

Певецът е починал днес около 16 часа в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, където е бил хоспитализиран след дълго боледуване.

Новината съобщи неговият мениджър Данило Манкузо и като обясни, че здравето на певеца се е влошило през последните месеци.

Преди малко повече от месец авторът на песни навърши 80 години.

Bъпреки че е един от най-известните италианци в чужбина, Тото Кутуньо излъчва онази сърдечност и топлота, които лъхат и от песните му. Над 100 милиона копия са продадени от тях в света досега, което го прави четвъртия най-продаван италиански певец за всички времена (заедно с Лучано Павароти и след Адриано Челентано, Мина и Пати Право).

Сам или с група Кутуньо е участвал 15 пъти на фестивала в Сан Ремо. През 1980 г. го печели с песента “Соло ной”. Три години по-късно участва с “Л'италиано” - въпреки че не печели, песента изкачва всички класации в Италия и Европа, превеждат я и на много езици.

Тото Кутуньо е бил и 6 пъти втори и един път трети на “Сан Ремо”. Хитове стават и други негови песни като “Ун естате кон те”, “Серената”, “Емоциони”.

Няколко пъти обаче на почетната стълбица на фестивала се класират песни, написани от Тото Кутуньо за други изпълнители – от Фаусто Леали и Доменико Модуньо до “Рики е повери”.

През 1990 г. с песента “Инсиеме” Тото Кутуньо печели Евровизията в Загреб.

Сред изпълнителите, за които създава музика, изпъква особено Адриано Челентано – за него музикантът пише едни от най-успешните песни в кариерата му.

Салваторе (Тото) Кутуньо се ражда в Тоскана през 1943 г., но израства в град Ла Специя (Лигурия).

Началото на кариерата си в музиката стартира като барабанист в различни групи, след което основава собствена – “Албатрос”, в която започва да се изявява и като певец. Първия си успех групата пожънва с написаната от Тото Кутуньо песен “Африка”, която след това става световноизвестна с името L'ete indien във френската версия на Жо Дасен (на снимката).

Кутуньо е автор на музиката за едни от най-популярните песни не само на Жо Дасен, а и на Джони Холидей, Мирей Матийо, Далида и др.

Освен в музиката Кутуньо постига успех и в телевизията, тъй като е водещ на някои от най-успешните предавания по РАИ.

През 2013 г. Тото се връща на фестивала в Сан Ремо, където пее с хора на Червената армия и получава специална награда за кариера. Това става след няколкото години, които преобръщат живота му. През януари 2007 г. той научава, че има тумор на простатата. Оперира се, подлага се на терапия и следващата година участва на “Сан Ремо” с “Ун фалко кюзо ин габия”, с която става четвърти.

Източник: 24 часа

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.