Родни кардиолози преглеждат безплатно в райони с българско население в Албания

Родни кардиолози преглеждат безплатно в райони с българско население в Албания
20-08-2023г.
0
Лентата

Родни кардиолози преглеждат безплатно в райони с българско население в Албания по инициатива на Фондация Българска Памет‼
 

Фондация Българска Памет и нейният председател д-р Milen Vrabevski организираха и финансираха безплатни кардиологични прегледи в обл. Мала Преспа, Албания, където преобладават жители с български корени. Инициативата цели да допринесе за подобряването на качеството на живот на местните жители и да им осигури достъп до висококачествени и профилирани медицински услуги, каквито в района липсват. 
 

Прегледите се осъществяват под ръководството на световнопризнатия български кардиолог проф. д-р Иво Петров, дмн и неговия екип от Acibadem City Clinic УМБАЛ Сърдечно-съдов център, които пристигнаха в Албания заедно със своя изпълнителен директор Андрей Марков и единствената по рода си в България мобилна лаборатория с най-модерната апаратура за кардио-пулмонални изследвания в България. 
 

“За нас е чест, че можем да бъдем в полза на сънародниците ни от района на Мала Преспа. Щастливи сме, че местни ни посрещнаха изключитлено топло и с огромна благодарност. Надявам се, че сме им от полза”, сподели проф. Д-р Иво Петров.
 

Медицинското заведение в с. Пустец обслужва над 2000 души, но на тяхно разположение има само двама общопрактикуващи лекари и местните нямат достъп до профилирани специалисти и апаратура.
 

„Благодарен съм на Фондация Българска Памет, че се грижат за здравето на българщината в Албания. Когато разбрахме за посещението на българските лекари, всички бяхме много щастливи и с голяма надежда идваме на прегледите, сподели  68-годишният Димитри Никола от с. Връбник.
 

Инициативата бе подкрепена от вицепремиера Мария Габриел и Министерството на външните работи, които осигуриха транспортирането на делегацията с военния самолет Спартан и логистична помощ на терен.
 

“Благодаря на г-жа Габриел и МВнР за съдействието, както и на Сити Клиник и проф. Иво Петров, които откликнаха на нашата идея и с помощта на които успяхме да осъществим профилактичните кардиологични прегледи. Това не е първата благотворителна инициатива, която правим за хората в региона, няма и да е последната”, сподели д-р Милен Врабевски, основен организатор на мероприятието.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.