Тагарев зове Русия да не провокира ескалация на ситуацията в Черно море

Тагарев зове Русия да не провокира ескалация на ситуацията в Черно море
18-08-2023г.
0
Лентата

Наше водещо съображение е да не се отива към ескалация на ситуацията и да се предотврати сблъсък между Русия и НАТО в Черно море, каза пред Нова тв министърът на отбраната Тодор Тагарев, като уточни, че това зависи от действията на Руската федерация.

Русия провокира НАТО постоянно, добави той и продължи: "Тези затваряния на зони в нашето икономическо пространство, т.нар. "учение" е удължено за пореден път до края на месеца".

Според него това е провокация към възможностите ни да използваме нашите суверенни зони и да осъществяваме нашите суверенни права.

За информацията, че руски военен кораб е открил предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб в Черно море, Тагарев коментира, че предупредителен изстрел не значи, че е стреляно по кораба.

"Потвърди се, че е имало бординг, направени са проверки какво превозва корабът и той е освободен", добави министърът.

Тагарев каза още, че за последните 48 часа в Черно море са преминали над 100 кораба от юг на север.

"Тези кораби задължително минават през изключителната икономическа зона на България, някои минават през съответните коридори в териториални води. Това не е проблем. Проблем в случая е, че Русия, без да има някакви решения на международни органи, сама налага такива режими и достатъчно агресивно се опитва да налага своята воля", настоя военният министър.

Източник: Нова тв

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.