Фенове на "Левски" атакуваха палатките и счупиха плочата на Паметника на съветската армия

Фенове на
18-08-2023г.
0
Лентата

Четирима души са задържани след като фенове на "Левски" нападнаха палатковия лагер пред Паметника на съветската армия, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки и други хората в лагера късно снощи, съобщи "24 часа".

Атаката е станала около час след победата на "сините" над израелския "Апоел" (Беер Шева) с 2:1. Сигналът е подаден в 23,45 ч. Минути по-рано фенове на "Левски" са нападнали палатковия лагер. Агитката издигнала транспарант с надпис "Демонтаж", а след като счупиха плочата, написаха със спрей "Искаме български паметник".

"Дойдоха около 20-30 човека от агитката на 'Левски", повечето с маски, извадиха спрейове, боксове, чук, с който започнаха да чупят надписа, започнаха да хвърлят запалителни елементи- димки, факли по нас... и аз не разбрах точно. Всичко стана за минута- две. Успях да снимам само края", пише във фейсбук Геновева Кръстева и прилага видео от атаката.

В клипа се вижда и полиция. 

За преместването на паметника има решение на Столичния общински съвет, затова и хора отихода пред него с палатки - за да го бранят.

Четирима души са задържани след извършено нападение снощи срещу палатковия лагер, който беше издигнат пред Паметника на съветската армия в София, съобщават от МВР.

След атаката на място отидиха и политици като Мая Манолова и бившия вътрешен министър Румен Петков.

Христо Колев от организацията "Изправи се. БГ" сподели пред БНР, че атаката е извършена от "30-40 човека, маскирани". 

Мая Манолова нарече атакуващите "шпиц-команда" в изявление във Фейсбук.

Румен Петков е категоричен, че е имало "ясна политическа задача".

От областната управа в София съобщиха в четвъртък, че изготвеният План за обезопасяване на паметника вече е внесен за одобрение от компетентните органи на Столична община.

Източник: Епицентър.бг

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.