Нургюл Салимова започна финалната битка с Александра Горячкина за Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова започна финалната битка с Александра Горячкина за Световната купа по шахмат
21-08-2023г.
0
Лентата

В столицата на Азербайджан Баку започна тайбрекът между българката Нургюл Салимова и рускинята Александра Горячкина, който ще определи новата носителка на Световната купа по шахмат при жените.

Първите две партии по класически шахмат в събота и неделя завършиха с ремита и по регламент в днешния ден предстоят поне две партии по ускорен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход. При ново равенство се предвиждат още две партии рапид, но този път с контрола от 10 минути плюс 10 секунди на ход. Ако и тогава нито една от двете шахматистки не вземе предимство, ще се играят две партии блиц на 5 минути плюс 3 секунди. При случай на равенство регламентът предвижда една партия Армагедон с контрола от 3 минути плюс 2 секунди на ход, в която играещата с черните фигури ще се нуждае от реми, за да бъде обявена за победител във финалния мач.

Във всеки от първите три кръга в тайбрека шахматистките ще играят по една партия с белите и по една партия с черните фигури, като преди всеки кръг ще се тегли жребий за това коя от двете да играе с белите в първата партия. В първата партия за деня Салимова е с белите фигури.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

За Салимова, която има ранг международен майстор и е номер 29 в схемата на турнира, финалният тайбрек има и допълнителен залог. Победа в него ще ѝ гарантира получаването на най-високото звание в шахматния свят - гросмайстор.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

24-годишната Горячкина, която е номер 3 в световната ранглиста на ФИДЕ при жените, игра във финала и на първото издание на Световната купа през 2021 година. В него тя загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Година по-рано петкратната световна шампионка в различните възрастови групи при девойките игра и за световната титла при жените, но загуби мача с китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.