Унищожителни пожари в Северна Гърция (ВИДЕО)

Унищожителни пожари в Северна Гърция (ВИДЕО)
22-08-2023г.
0
Лентата

Северна Гърция гори от Александропули и Комотини.

Нестихващият вятър продължава да разгаря огъня и той върви към България. А димният облак вече е на площ колкото територията на страната ни и вече е достигнал западните йонийски острови – Кефалония и Закинтос.

Подозренията са, че тези грамадни горски пожари се предизвикват от трафиканти на бежанци, които да се възползват от суматохата и да прекарат повече хора. Черният хумор на местните родил лафа: Те какво ще прекарват нестинари ли?

Болните от университетската болница в Александропули са евакуирани на кораб-лазарет и стоят на рейд в пристанището.

Властите в Гърция съобщиха, че тялото на мъж е било извадено от кошара за овце в район в централния регион Виотия, който е евакуиран поради приближаването на горски пожар. Местни медии съобщиха, че мъжът очевидно е издъхнал в резултат от вдишване на дим, докато се опитвал да спаси добитъка си.

Двама пожарникари са в болница във връзка с наранявания, получени при отделен пожар северно от Кавала, съобщиха от противопожарната служба.

Бурни ветрове разпалваха пламъците на десетки горски пожари в няколко части на страната, като североизтокът беше особено силно засегнат. Бяха издадени заповеди за евакуация на селата в северните райони на Александруполис, Комотини, Кавала и Орестиада, централния регион Виотия и остров Евбея, докато пожарните служби в цялата страна бяха поставени в обща тревога.

Ръководството на университетската болница в Александруполис нареди на целия персонал и пациентите да я евакуират като предпазна мярка.

Бреговата охрана съобщи, че 20 души са били евакуирани с частни лодки от пожар на остров Китнос, докато патрулни лодки и частни плавателни съдове са били в готовност за други потенциални евакуации от пожарни райони във Виотия и Евбея.

“Последните 48 часа, за съжаление, както и следващите 48 часа, се оказват изключително критични поради силните ветрове и високите температури, които създават обширни пожарни фронтове“, заяви министърът на климатичната криза и гражданската защита на южната ни съседка Василис Кикилиас.

От полунощ 53 пожара са избухнали в цялата страна, включително 14 само в североизточния граничен регион Еврос, добави той. Правителството проведе спешна среща с ръководителите на пожарната, полицията, бреговата охрана, въоръжените сили и разузнавателните служби.

Властите забраниха публичния достъп до планини и гори в няколко региона до сряда сутринта и наредиха военни патрули.

Най-големият активен горски пожар опустошава гори и земеделски земи за трети ден близо до североизточния град Александруполис, където 13 села бяха евакуирани и няколко къщи бяха унищожени през уикенда.

Повече от 200 пожарникари, подпомагани от 17 самолета, доброволци и въоръжените сили се борят с огъня, заяви заместник-началникът на пожарната Йоанис Артопиос, говорител на националната противопожарна служба. Жителите на Александруполис бяха посъветвани да държат прозорците си затворени заради дима.

Петдесет и шест пожарникари от Румъния и два противопожарни самолета от Кипър се насочиха към Александруполис, докато 19 френски пожарникари помагаха за справянето с пожара на Евбея.

Гърция страда от разрушителни горски пожари всяко лято, които според официалните лица са се влошили от изменението на климата.

Най-смъртоносният горски пожар в Гърция погуби 104 души през 2018 г. в морски курорт близо до Атина, жителите на който не бяха предупредени да се евакуират. Оттогава властите са изключително внимателни, издавайки заповеди за бърза масова евакуация, когато населените райони са застрашени.

Миналия месец горски пожар на курортния остров Родос наложи евакуацията на около 20 000 туристи. Дни по-късно двама пилоти от военновъздушните сили загинаха, когато техният водоспускащ самолет се разби, докато се спускаше ниско, за да гаси пламъците на Евбея. Други три смъртни случая, свързани с горски пожари, са регистрирани това лято.

Източник: onovini.eu

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.