Реакции на самолетната катастрофа, при която предполагаемо е загинал Пригожин

Реакции на самолетната катастрофа, при която предполагаемо е загинал Пригожин
23-08-2023г.
0
Лентата

Руският наемнически предводител Евгений Пригожин е бил в списъка с пътници на бизнес самолет, който се разби тази вечер северно от Москва, без да има оцелели от катастрофата, съобщиха световните агенции, като се позоваха на руските власти.

Ройтерс все още не може да потвърди дали Пригожин е бил на борда на разбилия се самолет, но вече събра международни реакции на катастрофата:

„Видяхме съобщенията. Ако това се потвърди, никой не бива да е изненадан", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън.

„Ако е истина, това показва, че (руският президент Владимир) Путин ще елиминира своите опоненти и това плаши всеки, който смята да изрази мнение, което е различно от неговото", каза премиерката на Естония Кая Калас пред телевизия Си Ен Ен.

„Много ще ни е трудно да посочим някого, който интуитивно да си е помислил, че това е било съвпадение. Става така, че политическите опоненти, които Владимир Путин смята за заплаха за властта си, не умират по естествен начин", каза пред държавната новинарска телевизия „Те Фау Пе инфо" полският външен министър Збигнев Рау.

„Зрелищното премахване на Пригожин (. . .) два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.“, каза в социалната мрежа „Екс" (известна до неотдавна като „Туитър") Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Подоляк изтъкна, че „Путин не прощава на никого".

Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън е бил информиран за самолетната катастрофа в Русия.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.