САЩ ЩЕ ВЛЯЗАТ ВЪВ ВОЙНАТА...

САЩ ЩЕ ВЛЯЗАТ ВЪВ ВОЙНАТА...
29-12-2022г.
0
Майк Утни, unz.com

Войната в Украйна не е игра на Call of Duty. Жертвите не живеят в Северна Америка. Но, Вашингтон призова украинците на бой. Сега обаче, трябва да ги призове да спрат. 
Владимир Зеленски не прелетя Атлантическия океан, само за да говори пред Конгреса на САЩ. Не това беше целта на пътуването му. Истинската цел беше да се създаде стимулиращо събитие, което да породи илюзията за широка обществена подкрепа за войната. Ето защо речта беше излъчена по всички големи медийни канали и защо Конгресът многократно поздрави Зеленски с бурни аплодисменти. За пореден път ненаситни елити, които контролират политическите лостове на властта в Америка, са решени да въвлекат страната във война, поради което представят „човечето в анцуг“ като фигура равна на Чърчил с непоклатими принципи. Всичко е банален PR. 
Пътуването на Зеленски до Капитолийския хълм беше насрочено да съвпадне със зимната офанзива на Путин, която се очаква да смаже армията на  Украйна и да сложи край на войната. Администрацията на Байдън разбира ситуацията, но не разполага с дастатчно оръжия или човешки ресурс, за да повлияе на резултата. Това обаче не означава, че Вашингтон няма план за удължаване на конфликта, или увеличаване на бойните сили. Той има план, тъй като администрацията отказва да преговаря. Това ни казва, че Вашингтон все още се стреми да победи Русия на всяка цена. На практика това означава, че САЩ трябва да създадат инцидент, който да послужи като извинение за ескалация.Инцидентът може да е свързан с неочакваното пътуване на Зеленски до Вашингтон, или може би с експлозията на ядрено устройство някъде в Украйна. 
Според високопоставен руски дипломат остава рискът Киев да се опита да създаде т. нар. „мръсна бомба“. „Украйна има потенциал да направи мръсна бомба без много усилия. Освен това Украйна е напреднала страна в областта на ядрените технологии още от съветско време и има много технологии и опит“, каза Михаил Улянов пред репортери в сряда, цитира РИА Новости. Генерал Игор Кирилов, командир на руската военна част, отговаряща за защитата на войските от оръжия за масово унищожение, каза през октомври, че Киев е "във финалната фаза" на производството на мръсна бомба като Радиоактивната заплаха от Киев остава. Средствата, чрез които се извършва това под „фалшивият флаг”, са напълно без значение. Показателно е, че по думите на политолога Джон Миършаймър „САЩ искат да спечелят“, което означава, че външнополитическият естаблишмънт на САЩ не желае да позволи на руската армия да превземе Украйна и да наложи свое собствено споразумение. Те ще намерят начин да ескалират конфликта и да въведат чужди войски на военния театър. Това е целта и това ще направят, след като намерят повод за ескалация. В крайна сметка: САЩ няма да се предадат и да се откажат. Това е дългосрочен проект, който може да отнеме години, ако не и десетилетия.
Политологът Кърт Нимо смята, че НАТО може дори да се включи в битките. Според Олга Лебедева и Pravda.ru НАТО е на път да влезе във война с Украйна.
„Подобни изявления бяха направени от служители на полското министерство на отбраната, генералния щаб на алианса НАТО, офицери от френската армия и министерството на отбраната на Украйна“, каза Лебедева. „Основната причина може да бъде поредната руска обща офанзива, която според НАТО ще унищожи украинската армия не само в Донбас, но и от към страната на  Киев (много руски части са в бойна готовност в Беларус на границите с Украйна)“, обяснява руският сайт Rusreinfo.ru. Но наНАТО винаги е било кристално ясно: - Украйна НЕ МОЖЕ ДА ЗАГУБИ! Така за Вашингтон единственото решение би било да вкара въаръжени сили на НАТО в Украйна с надеждата, че това ще сложи край на руската офанзива. Предположението е, че Владимир Путин няма да иска да се изправи директно срещу НАТО с възможни (ядрени) последици и следователно ще отстъпи. 
Струва  ми се, че НАТО е безнадеждно разделена по този въпрос. Редица страни от НАТО няма да влязат във война срещу Русия, независимо от обстоятелствата и степента на натиск от страна на Белия дом. По-вероятен сценарий е представен от полковник Дъглас Макгрегър в статия, публикувана във вторник в The American Conservative. Ето какво каза той: .
Безусловната подкрепа на администрацията на Байдън за режима на Зеленски в Киев се приближава до стратегическа повратна точка, не по-различна от тази, която Линдън Джонсън достигна през 1965 г. Подобно на Южен Виетнам през 60-те години, Украйна губи войната с Русия… Истинската опасност сега е, че Байдън скоро ще се появи по телевизията, за да повтори речта на Джонсън през 1965 г., само заменяйки думата "Южен Виетнам" с думата "Украйна":
„Тази вечер, мои сънародници, искам да говоря с вас за свободата, демокрацията и борбата на украинския народ за победа. Никой друг въпрос не вълнува толкова нашите хора. Никоя друга мечта не поглъща така милиони хора в Украйна и Източна Европа... Но не говоря за атаката на НАТО срещу Русия. Вместо това предлагам да се изпрати водена от САЩ коалиция на желаещите, състояща се от американски, полски и румънски военни сили в Украйна, за да се създаде наземен еквивалент на „забранена за полети зона“. Мисията, която предлагам, е мирна: да се създаде безопасна зона в най-западната част на Украйна за украинските сили и бежанците, които се опитват да оцелеят след опустошителните руски атаки...“
Правителствата на страните от НАТО са разделени относно войната в Украйна. С изключение на Полша и може би Румъния, нито една от членките на НАТО не бърза да мобилизира силите си за дълга война на изтощение с Русия в Украйна. Никой в Лондон, Париж или Берлин не иска да рискува ядрена война с Москва. Американците не подкрепят война с Русия, а малцината, които го правят, са идеолози, повърхностни политически опортюнисти, или алчни изпълнители на отбраната. Мисля, че това е много по-правдоподобен сценарий. Администрацията на Байдън ще привлече подкрепата на няколко страни, които ще се съгласят да разположат войски в Западна Украйна, уж по хуманитарни причини. В същото време те ще позволят на разпръснатите украински сили да продължат безразборния си обстрел на контролирани от Русия територии в Украйна, както и цели на руска земя. Несъмнено ще се правят опити да се контролира небето над Западна Украйна (забранената за полети зона) и да се атакуват руски формирования на изток. Най-важното е, че жизненоважни линии за доставки от Полша ще останат отворени, за да се осигури потокът от хора, боеприпаси и смъртоносни оръжия към фронта. Съдейки по коментарите му в началото на статията, Макгрегър предвижда тези събития. Ето какво каза той: - В реч на 29 ноември полският заместник-министър на националната отбрана (MON) Марчин Осиепа каза: „Вероятността от война, в която ще участваме, е много голяма. Твърде вероятно, за да разглеждаме този сценарий само хипотетично.“ Твърди се, че полското MES планира да извика 200 000 резервисти през 2023 г. за няколкоседмично обучение, но наблюдатели във Варшава подозират, че това действие лесно може да доведе до национална мобилизация. 
Междувременно има нарастваща загриженост в администрацията на Байдън, че украинските военни усилия ще се сринат под тежестта на руската офанзива. И тъй като земята в южната част на Украйна най-накрая замръзва, страховете на администрацията са оправдани. В интервю, публикувано в списание The Economist, генерал Валерий Залужни, командващ украинските въоръжени сили, призна, че руската мобилизация и тактика работят. Той дори намекна, че украинските сили може да не успеят да устоят на настъпващата руска атака“. 
Планът да се въвлече Русия във войната в Украйна съществува от поне десетилетие. И това, което знаем сега от коментарите на бившия германски канцлер Ангела Меркел е, че Вашингтон никога не е търсил мирно разрешаване на конфликта, а е работил неуморно, за да инсталира в Киев режим, който мрази Русия, който да му помогне да води война срещу Русия. Струпването на близо 600 000 руски войници в или около Украйна заплашва да подкопае стратегията на Вашингтон и да сложи край на войната при условията на Русия. Вашингтон не може да позволи това. Той не може да позволи на света да види, че е победен от Русия. Така Вашингтон трябва да използва единствения оставащ вариант - разполагането на американски войски в Украйна.
Може би по-трезвите глави ще надделеят и администрацията ще се отдръпне от пропастта, но според нас това е малко вероятно. Смятаме, че решението вече е взето: Смятаме, че Съединените щати ще воюват с Русия.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.